Κάθειρξη 22 χρόνων για την Κούρδισσα πρώην βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν

by/ 0 Comments / 8 View / 23/12/2020

Η Κούρδισσα πρώην βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν, που δικαζόταν με κατηγορίες σχετικές με «τρομοκρατία», καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών και τριών μηνών από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η 56χρονη Γκιουβέν είχε καθαιρεθεί από το αξίωμα της βουλευτή τον Ιούνιο με ψηφοφορία στη Βουλή και την κατηγορία της συμμετοχής στο PKK, που για την Τουρκία είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

Σήμερα το δικαστήριο την καταδίκασε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και «προπαγάνδα» υπέρ της οργάνωσης αυτής.

Η βουλευτής είχε αφεθεί ελεύθερη και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση, μετά την οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της. Η Γκιουβέν δεν ήταν στο ακροατήριο σήμερα και προς το παρόν δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται.

Η Γκιουβέν είναι συμπρόεδρος του «Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας» (DTK), οργάνωσης την οποία οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι συνδέεται με το PKK.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, η κόρη της Γκιουβέν, Σαμπιχά Τεμιζκάν, έγραψε στο Twitter: «Η μητέρα μου καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές της σε σχέση με το DTK, που θεωρείτο άλλοτε ένας συνομιλητής από τις αρχές», ενώ η Εμπρού Γκιουνάι, βουλευτής και εκπρόσωπος του HDP, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών του οποίου ήταν βουλευτής η Γκιουβέν, σημείωσε: «Η καταδίκη αυτή είναι το απτό παράδειγμα της εφαρμογής ενός δικαίου του εχθρού ως προς τους Κούρδους».

Η Λεϊλά Γκιουβέν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 αφού είχε επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη τότε εναντίον του κουρδικής πλειοψηφίας θυλάκου Αφρίν στη βόρεια Συρία και τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τους ιδρυτές του PKK.

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες κρατούμενοι, έλαβε τέλος τον Μάιο του 2020 έπειτα από έκκληση του Οτσαλάν αφού συναντήθηκε με τους δικηγόρους του για πρώτη φορά από το 2011. Η Γκιουβέν είχε αφεθεί ελεύθερη υπό όρους τον Ιανουάριο του 2019 και έως τη λήξη της ποινής της.

Όλοι οι φιλοκουρδικοί οργανισμοί και  ιδιαίτερα το HDP, αποτελούν αντικείμενο αδυσώπητων διώξεων στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι «πολιτική βιτρίνα» του PKK. Το ίδιο το HDP απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές καταγγέλλοντας την καταστολή που υφίσταται λόγω της σφοδρής εναντίωσής του στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που συνδέονται με «τρομοκρατία», ενώ πολλοί φιλοκούρδοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία καθαιρέθηκαν και συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το PKK.

Efsyn.gr