Ιταλία / Πύρρειος νίκη Κεντροαριστεράς και στο βάθος Ντράγκι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

by/ 0 Comments / 0 View / 06/10/2021

Οι διθύραμβοι του Ενρίκο Λέτα και η αυτοκριτική του Ματέο Σαλβίνι σκεπάστηκαν από τους πανηγυρισμούς και τη βιασύνη με την οποία θέλει να πάει στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών η Τζιόρζια Μελόνι αμέσως μετά την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο.

 

Τα αποτελέσματα των μερικών δημοτικών εκλογών σε 1.349 δήμους δείχνουν ότι τα ευάλωτα και περιθωριοποιημένα στρώματα του πληθυσμού απέχουν διαρκώς και περισσότερο από τις κάλπες, κάτι που δεν φαίνεται να ανησυχεί την Κεντροαριστερά, κυρίως γιατί με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως οι όποιες απώλειες της Κεντροδεξιάς και του Κ5Α οφείλονται στην αποχή των ευάλωτων ψηφοφόρων τους. Το διαζύγιο όμως μιας μεγάλης μερίδας των ευάλωτων στρωμάτων από τις κάλπες δείχνει ότι τα μεγάλα κόμματα του πολιτικού συστήματος απευθύνονται κυρίως στους περισσότερο ευκατάστατους πολίτες, γεγονός που περιορίζει το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

 

Αν για το Δημοκρατικό Κόμμα και τον γραμματέα του Ενρίκο Λέτα οι δημοτικές εκλογές αποτέλεσαν μια μεγάλη ανάσα επιτρέποντας την επανεκλογή προοδευτικών δημάρχων στο Μιλάνο, στην Μπολόνια και τη Νάπολη, για το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζιουζέπε Κόντε οι κάλπες απέδειξαν τη στρατηγική ήττα του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, που κατάρρευσε στη Ρώμη στο 11,4%, από το 35,33% των δημοτικών του 2016, και στο Τορίνο, όπου κατέγραψε πτώση 20%.

 

Στην Αιώνια Πόλη οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας αποτελούν το πρώτο κόμμα με 17,42% και το Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί με 16,38%, ενώ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ρέντζι και Τζεντιλόνι, ο Κάρλο Καλέντα, κατάφερε να πάρει ως υποψήφιος δήμαρχος και ως λίστα 19,86% και 19,07% αντιστοίχως, περισσότερες ψήφους από το Δημοκρατικό Κόμμα που υποστήριξε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο με το 27,03% και τη στήριξη έξι ψηφοδελτίων. Ο Γκουαλτιέρι θα εκλεγεί δήμαρχος στον δεύτερο γύρο υπολογίζοντας τουλάχιστον στο 19,09% που έλαβε η πρώην δήμαρχος του Κ5Α Βιρτζίνια Ράτζι. Η συμμετοχή στη Ρώμη υποχώρησε στο 48,82%.

 

Στο Μιλάνο, ο κεντροαριστερός μάνατζερ Μπέπε Σάλα επανεκλέχθηκε δήμαρχος από τον πρώτο γύρο έχοντας και τη στήριξη του δεξιού υποψηφίου δημάρχου του γειτονικού Τορίνου, ενώ η συμμετοχή υποχώρησε στο ιστορικό ναδίρ του 47,79%, από το 54,75% των δημοτικών του 2016, που σε περιφέρειες της πόλης υποχώρησε αρκετά κάτω από το 40%.

Avgi.gr