Ιταλία / Πακέτο στήριξης 5 δισ. από Ντράγκι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

by/ 0 Comments / 1 View / 10/02/2022

Σχεδόν στα 5 δισ. ευρώ θα φτάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και των εταιρειών που βρίσκονται σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, ενώ αποφεύγοντας τη χρηματοδότησή του με την έκδοση νέου χρέους θα προχωρήσει στην υλοποίησή του από τους πόρους που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2022, χάρις στην υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη για το 2021, τα βοηθήματα κατά του κορωνοϊού που δεν δαπανήθηκαν και τις πωλήσεις αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το υπουργείο Οικονομικών, που θα επεξεργάζεται το σχέδιο έως την τελευταία στιγμή, διευκρίνισε ότι η στήριξη θα στοχεύει μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν θα αφορά τους πάντες, ενώ συνολικά τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους θα φτάσουν τα 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, αφού στα 11 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί στα τέλη του προηγούμενο και τις αρχές του νέου έτους θα προστεθούν και τα σχεδόν 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε την έκδοση χρέους 30 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ενώ η συνομοσπονδία βιομηχάνων Confindustria εκτιμά ότι το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων θα φτάσει στα 37 δισ. ευρώ το 2022, από τα 20 δισ. ευρώ του 2021 και τα 8 δισ. του 2020. «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ιδεολογικά και αναποτελεσματικά», υποστηρίζει η Confindustria, απαιτώντας κίνητρα για να μειωθεί κατά 95% ο εθνικός και περιφερειακός φόρος στο φυσικό αέριο και προειδοποιώντας ότι εάν το ενεργειακό κόστος παραμείνει στα ύψ,η η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κατά 0,8%.

Διαμαρτυρίες δημάρχων

Την ίδια στιγμή, ο Ματέο Ρίτσι, ο δήμαρχος του Πέζαρο και συντονιστής των 70 δημάρχων του Δημοκρατικού Κόμματος, προειδοποίησε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι επαρκή, ενώ ο Εντοάρντο Ακόρτσι, ο νεαρός δήμαρχος του μικρού Τσέντο, ανακοίνωσε ότι σήμερα το βράδυ θα κατεβάσει τους διακόπτες φωτισμού στο μεσαιωνικό οχυρό της μικρής πόλης του ανάμεσα στην Μπολόνια και τη Φεράρα, βρίσκοντας στον ομοϊδεάτη του δήμαρχο της Μπολόνια έναν ένθερμο υποστηρικτή της πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα το άγαλμα του Ποσειδώνα και το Κάστρο του Βασιλιά Έντζο στο ιστορικό κέντρο της «κόκκινης» πόλης να συσκοτιστούν για μισή ώρα. Με το πέρασμα του χρόνου, δεκάδες άλλοι δήμοι ανακοίνωσαν ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες σε γνωστά ιστορικά μνημεία, από τη στιγμή που η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε αρχικά από τον Σύλλογο Δήμων της Περιφέρειας της Μπολόνιας, της Εμίλια Ρομάνια και, λίγο αργότερα, από τον Εθνικό Σύλλογο Δήμων της Ιταλίας (ANCI).

«Το ενεργειακό κόστος των δήμων κυμαινόταν μεταξύ 1,6 και 1,8 δισ. ευρώ το έτος, αλλά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους θα εκτιναχθεί κατά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ φέτος», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ANCI, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες υπογράμμισε ότι οι δήμοι θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα να αυξήσουν τους φόρους ή να μειώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώσουν τον λογαριασμό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.