Ιταλία: Πέθανε ο Μάρκο Πανέλα, σύμβολο του Ριζοσπαστικού Κόμματος

by/ 0 Comments / 78 View / 20/05/2016

Πέθανε την Πέμπτη στην Ρώμη, σε ηλικία ογδόντα έξι ετών, ο παλαίμαχος Ιταλός πολιτικός Μάρκο Πανέλα, σύμβολο του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Partito Radicale.

O Ιταλός πολιτικός, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε κλινική της ιταλικής πρωτεύουσας, ενώ εδώ και πολύ καιρό έδινε μάχη κατά του καρκίνου.

Ο Πανέλα γεννήθηκε το 1930 στο Τέραμο της κεντρικής Ιταλίας και το 1950 πήρε πτυχίο νομικής. Το 1955, μετά από μια σύντομη θητεία στο ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα, ίδρυσε το Ριζοσπαστικό Κόμμα, μαζί με μια ομάδα νεαρών διανοούμενων.

Το 1965 ξεκίνησε στην Ιταλία την εκστρατεία υπέρ της έγκρισης ενός νόμου που να αναγνωρίζει το δικαίωμα στο διαζύγιο, ενώ το 1968 συλλαμβάνεται στην Σόφια, όπου διαδηλώνει κατά της εισβολής στην Τσεχοσλοβακία.

Το 1974 αποτελεί το σημείο αναφοράς του “όχι”, στο δημοψήφισμα με το οποίο οι συντηρητικοί καθολικοί επεχείρησαν να καταργήσουν τον νόμο που εισήγαγε το δικαίωμα στην λύση του γάμου.

Μετά από ένα χρόνο, συλλαμβάνεται επειδή αποφάσισε να καπνίσει μαριχουάνα σε δημόσιο χώρο, και ξεκινά η εκστρατεία του για την νομιμοποίηση των “μαλακών ναρκωτικών”.

Το 1981 το κόμμα του Μάρκο Πανέλα κερδίζει μια ακόμη δύσκολη μάχη, αποτρέποντας, σε νέο δημοψήφισμα, την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Στην συνέχεια, οι ριζοσπάστες μετατρέπονται σε κόμμα το οποίο προωθεί σε όλη την Ευρώπη εκστρατείες κατά της θανατικής ποινής, για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Ο Μάρκο Πανέλα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1976 και εκλεγόταν μέχρι και το 1987. Πολλοί είχαν εκφραστεί υπέρ της επιλογής του ως ισόβιου γερουσιαστή, αλλά οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Ιταλίας, δεν ακολούθησαν τις σχετικές συμβουλές.

Μπορεί να πει κανείς, ότι ο Μάρκο Πανέλα, με τους αγώνες του υπέρ των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, κατάφερε να προσδώσει – ιδίως στην δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα – τεράστιο κύρος στους Ιταλούς ριζοσπάστες. Ήταν η περίοδος, κατά την οποία ακόμη και το Iταλικό Kομμουνιστικό Kόμμα κρατούσε αποστάσεις από διανοούμενους όπως ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, αποκλειστικά και μόνον επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, ενώ το μεγάλο θέμα της άμβλωσης εθεωρείτο, από πολλούς παραδοσιακά αριστερούς, υπερβολικά λεπτό για να προκληθεί ανοιχτή σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία.

Πηγή: ΑΠΕ