Ιταλία / Νεοφασίστες και λαϊκιστές εναντίον του τραπεζίτη

by/ 0 Comments / 2 View / 20/02/2021

Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση των ακροδεξιών της Μελόνι και των διαφωνούντων του Κινήματος 5 Αστέρων
Ηολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι με μια τεράστια πλειοψηφία στη ιταλική Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ιστορική πλειοψηφία στη Γερουσία, έδωσε το πράσινο φως για την ουσιαστική ανάληψη των ηνίων της χώρας από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (Bankitalia), διαμορφώνοντας παράλληλα το νέο πολιτικό τοπίο στο οποίο θα κινηθεί «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας» έχοντας απέναντί της τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας και το υπό διαμόρφωση πλέον λαϊκίστικο κόμμα – κίνημα από τους τουλάχιστον 30 με 35 βουλευτές και γερουσιαστές που διαγράφηκαν από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α).

Πριν από την ψηφοφορία ο Ντράγκι πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία στη Βουλή για να σταθεί κυρίως σε θέματα που αφορούν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τις εμπορικές πιστώσεις, τη διεθνοποίηση των ιταλικών εταιρειών και την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας στις νέες τεχνολογικές συνθήκες, την ανάπτυξη της έρευνας και της νότιας Ιταλίας και την οικολογική μετάβαση της οικονομίας, θεωρώντας ότι η νομιμότητα και η διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης και η ασφάλεια αποτελούν τη βάση για να φθάσουν νέες επενδύσεις.

Ο πολιτικός αρχηγός του Κ5Α Βίτο Κρίμι ανακοίνωσε τη διαγραφή των 16 βουλευτών που ψήφισαν κατά της κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι το μήνυμα ενότητας του μέντορα του Κινήματος Μπέπε Γκρίλο το απόγευμα της Πέμπτης έπεσε απλώς στο κενό.

Από την πλευρά του, ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένα από το πιο νεαρά και δημοφιλή ηγετικά στελέχη του Κ5Α, άρχισε να κινητοποιεί τους οπαδούς του σε μια αντιπολιτευτική λογική. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να πούμε. Πολιτικές επιλογές που πρέπει να υπερασπιστούμε. Ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουμε και μια υγιής και ισχυρή αντιπολίτευση για να οικοδομήσουμε. Θα βρεθούμε το Σάββατο στο Instagram. Κουράγιο!» σημείωσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ντι Μπατίστα διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την πρόθεσή του να διαμορφωθεί ένας νέος πολιτικός χώρος με πρωταγωνιστές τους αιρετούς και τα μέλη και στελέχη του Κ5Α που σήκωσαν κεφάλι στον Ντράγκι, τον Γκρίλο και τον Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Ματία Κρουτσιόλι, ο γερουσιαστής που διαγράφηκε από το Κ5Α, υπογράμμισε ότι οι διαγραμμένοι γερουσιαστές και βουλευτές όχι μόνο σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων στη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά βρίσκονται και στην αναζήτηση του ονόματος για το νέο κόμμα που θα ιδρύσουν στοχεύοντας να μην αφήσουν στους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι να αποτελούν το μόνο κόμμα «εναντίον» της νέας κυβέρνησης.

«Σήμερα είναι όλοι μαζί σας… Θα δείτε όμως, όταν θα περάσει το λευκό εξάμηνο της ανοχής, πόσοι τολμηροί διαφωνούντες θα βγουν έξω…» τόνισε η Μελόνι από το βήμα της Βουλής, στοχεύοντας να μετατρέψει τους Αδελφούς της Ιταλίας στο μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα, υποσκελίζοντας με μια σκληρή αντιπολίτευση στον τραπεζίτη πρωθυπουργό της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που έχει ξεφουσκώσει στο 25%, ενώ οι νεοφασίστες «τρέχουν» ήδη στο 15% στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σαλβίνι πάντως προβλέπει αλλαγές στο Κοινοβούλιο με τη φυγή πολλών βουλευτών και γερουσιαστών από άλλες ομάδες για να προσχωρήσουν στη Λέγκα, παρ’ όλο που το κόμμα του έχασε έναν βουλευτή, ο οποίος προσχώρησε στους νεοφασίστες της Μελόνι.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι θεωρεί ότι «η πραγματική πρόκληση είναι να εργαστούμε ώστε η ιταλική βιομηχανία να παράγει περισσότερο στη χώρα μας», ενώ, για να καθησυχάσει τα ασθενέστερα στρώματα και όσους πλήττονται από την πανδημία και την κρίση, προειδοποίησε ότι στοχεύει να προστατεύσει όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι θα προστατευτούν όλες οι δραστηριότητες από την κρίση. Με αυτές τις διαπιστώσεις του κεντροαριστερού Τζινγκαρέτι φαίνεται πως η έξοδος από την κρίση με τους νεοφασίστες και τους λαϊκιστές να εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τα λαϊκά και ασθενέστερα στρώματα είναι πλέον μονόδρομος.

Avgi.gr