Ιταλία / Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία

by/ 0 Comments / 1 View / 17/12/2021

Αργύρης Παναγόπουλος

Ηγενική απεργία της CGIL και της UIL στην Ιταλία με σύνθημα «Μαζί για τη δικαιοσύνη» κατάφερε να νικήσει χθες την κινδυνολογία του Μάριο Ντράγκι και του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι και τον, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εφησυχασμό του Δημοκρατικού Κόμματος του Ενρίκο Λέτα.

Μεσούσης της πανδημίας και της  Όμικρον οι εργαζόμενοι κατέβηκαν κατά χιλιάδες στις πέντε μεγάλες συγκεντρώσεις των δύο συνδικάτων στη Ρώμη, το Μιλάνο, το Μπάρι, το Κάλιαρι και το Παλέρμο και σε δεκάδες άλλες μικρότερες πόλεις βάζοντας τα προβλήματά τους στην ατζέντα για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη με τις οικογένειές τους όρθιες στα πόδια τους, με τους απολυμένους με mail και από το WhatsApp εργαζόμενους στην Gnk, τη Whirpool, την Jsw και την Elica να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη.

«Διευρύνεται η απόστασή μας με την κυβερνητική πολιτική. Δίνουμε φωνή στην κοινωνική δυσφορία που υπάρχει στη χώρα. Θα ήταν καλό να μας ακούσει το Κοινοβούλιο. Να μας ακούσουν όσοι θέλουν σε αυτή τη χώρα να κερδίσει η κοινωνική δικαιοσύνη και να ανακτήσει την κεντρικότητά του ο κόσμος της εργασίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι από το βήμα της συγκέντρωσης στην Πλατεία του Λαού στη Ρώμη, προειδοποιώντας τους εργαζόμενους ότι «σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων, στην αρχή για να διορθώσουμε όλα τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

«Περισσότερο από τη γενική απεργία μας χωρίζουν η φοροδιαφυγή και το πρεκαριάτο στην εργασία. Στους δρόμους θα ακουστεί η φωνή των εργαζομένων. Η απεργία δεν είναι ένα εργαλείο που διαχωρίζει, αλλά ένα εργαλείο αλληλεγγύης που ενώνει, που επιβεβαιώνει την αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων» είχε προειδοποιήσει ο Λαντίνι λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας, απαντώντας στα καλέσματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς να ανακαλέσει την απεργία.

«Υπήρχε ένα αφήγημα ότι όλα πάνε καλά, με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 6%, αλλά η χώρα πρέπει να κοιτάζει και αυτούς που μένουν πίσω, υπάρχει κόσμος που ζει άσχημα. Μας είπαν ότι κάνουμε μια ‘πολιτική’ απεργία για να τους πλήξουμε, αλλά τα συνδικάτα, όταν κάνουν προτάσεις, τις κάνουν επί της ουσίας. Ασφαλώς και είναι μια πολιτική απεργία, υπέρ αυτών που μένουν πίσω. Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει άλλες επιλογές» τόνισε αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου UIL Πιερπάολο Μπομπαρντίερι.

«Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν αναδιανέμει τον πλούτο, δεν μειώνει τις ανισότητες και δεν παράγει ισορροπημένη και δομική ανάπτυξη και σταθερή εργασία. Θέλουμε συγκεκριμένες αλλαγές υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων για να ενισχύσουμε την κοινωνική και εδαφική συνοχή» τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση η CGIL και η UIL.

Τα συνδικάτα δεν είχαν καλέσει σε απεργία τον τομέα της Παιδείας, που είχε απεργήσει πρόσφατα, και της Υγείας, εξαιτίας της πανδημίας, ενώ οι δημόσιες μεταφορές λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

Μαζί με τα συνδικάτα κατέβηκαν στους δρόμους και τρία μεγάλα σχολικά και φοιτητικά δίκτυα, το Δίκτυο της Γνώσης, η  Ένωση Μαθητών και το Συντονιστικό Πανεπιστημίων του Link.

«Φέρνουμε στους δρόμους την οργή και τη θέληση να αλλάξουμε το μέλλον μιας γενιάς που έχει καταδικαστεί στην αορατότητα αλλά δεν παραδίδεται, που παραδίδεται στο πρεκαριάτο, την εκμετάλλευση, την απλήρωτη και δωρεάν εργασία, το τεράστιο κόστος για την Παιδεία, στην αδράνεια των κυβερνήσεων μπροστά στην κλιματική αλλαγή, σε μια πολιτική που συνεχίζει να δίνει περισσότερα σε αυτούς που έχουν ήδη πολλά και να παίρνει από αυτούς που δεν έχουν τίποτα. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ένα ευρώ για το δικαίωμα στη μόρφωση» τόνισαν τα δίκτυα των μαθητών και των φοιτητών.

avgi.gr