Ιταλία / Θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την Ακτοφυλακή της Λιβύης

by/ 0 Comments / 3 View / 17/07/2021

ΗΒουλή έδωσε το πράσινο φως για το διάταγμα για τις διεθνείς αποστολές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αμφισβητούμενου «Φακέλου 48» σχετικά με την εκπαίδευση της λεγόμενης Ακτοφυλακής της Λιβύης. Η πρόταση της πλειοψηφίας ψηφίστηκε με 438 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, ενώ προχωρώντας σε ξεχωριστή ψηφοφορία εναντίον του τμήματος που αφορά τη Λιβύη ψήφισαν κατά 34 βουλευτές από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, τους Ελεύθερους και Ίσους, την «+Ευρώπη» και το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτοί που απείχαν έφτασαν τους 22, μεταξύ των οποίων η ομάδα της Ζωντανής Ιταλίας (του Ματέο Ρέντζι).

Η ψηφοφορία σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη. Το γεγονός ότι η Ιταλία θα αποφάσιζε τελικά να σταματήσει τη συνεργασία της με την Ακτοφυλακή της Τρίπολης ήταν, στην πραγματικότητα, αδιανόητο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, τη στιγμή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, πάντα έβρισκαν έναν λόγο για να συνεχιστεί. Πέρυσι, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι, κατά τη συζήτηση των αλλαγών στο μνημόνιο Ιταλίας – Λιβύης, θα απαιτούσε από τη Λιβύη να εγγυηθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Αλλαγές που έμειναν στον αέρα. Φέτος τον δρόμο για την ψήφιση (της χρηματοδότησης) τον άνοιξε μια τροπολογία του Δημοκρατικού Κόμματος, που ψήφισε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία δεσμεύει την κυβέρνηση «να επαληθεύσει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί η προαναφερθείσα αποστολή από τον επόμενο προγραμματισμό», διατύπωση με την οποία υποτίθεται ότι δίνεται η πιθανότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπαιδεύσει τις πολιτοφυλακές της Λιβύης.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, η τροποποίηση αυτή αποτέλεσε την έξοδο από μια κατάσταση που έχει γίνει πλέον δύσκολη, ειδικά μετά τις εικόνες του περιπολικού της Ακτοφυλακής της Λιβύης, ενός από τα σκάφη που δόθηκαν στην Τρίπολη από την Ιταλία, το οποίο κυνηγά, πυροβολεί και προσπαθεί να εμβολίσει μια βάρκα γεμάτη με μετανάστες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν έπεισε την εσωτερική αντιπολίτευση στο Δημοκρατικό Κόμμα, σε σημείο που επτά βουλευτές, οι Ορφίνι, Μπολτρίνι, Ρατσίτι, Ρίτζο Νέρβι, Γκριμπάουντο, Πίνι και Μπρούνο Μπόσιο, ψήφισαν κατά. «Για άλλη μια φορά ψηφίσαμε πάρα πολύ λίγοι. Για άλλη μια φορά είχαμε μια φρικτή επιλογή, μια φρικτή μέρα », ήταν το σχόλιο του Ορφίνι.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος της «+ Ευρώπης Ρικάρντο Μάτζι απευθύνθηκε στους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος: «Λέω στους συναδέλφους μου από το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν υπάρχει τίποτα να επαληθευθεί, αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη συμβαίνει και με τα χέρια της Ακτοφυλακής της Λιβύης, που τροφοδοτεί το κύκλωμα βίας, απαγωγών, απεριόριστης φυλάκισης και βιασμών».

«Αυτή η αποστολή”, συμπλήρωσε ο Εράσμο Παλατσότο των Ελεύθερων και Ίσων, “αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που βλέπει στην εξωτερικοποίηση των συνόρων τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας. Και σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι ηθικά αποδεκτό το κόστος να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Ιταλία συνεχίζει να συνεργάζεται με εκείνους που κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο γερουσιαστής του Δ.Κ. Φραντσέσκο Βερντούτσι σχολιάζοντας την ψηφοφορία.

Κριτική ασκούν και οι ΜΚΟ, που χαρακτηρίζουν την τροπολογία του Δημοκρατικού Κόμματος ως «καπνό στα μάτια μας». «Το να ζητάμε από την Ευρώπη να κάνει τις επαναπροωθήσεις δεν μετατοπίζει στο ελάχιστο το επίκεντρο του θέματος», λένε, μεταξύ άλλων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Oxfam και το Arci. «Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει πραγματικά να αποδείξει ότι είναι διαφορετικό, θα πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε. να δημιουργήσει αποστολή έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο», υποστηρίζουν οι ΜΚΟ.

* Δημοσιεύτηκε στο “Il Manifesto” στις 16 Ιουλίου 2021

Avgi.gr