Ιταλία: Ανάσα ανακούφισης στην Κεντροαριστερά

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιταλία: Ανάσα ανακούφισης στην Κεντροαριστερά / 3 View / 22/09/2020

Στα… μαλακά έπεσαν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα πιο «σκοτεινά» σενάρια για τις περιφερειακές εκλογές και δεν κατέληξαν στα χέρια της Δεξιάς η Καμπανία, η Τοσκάνη και η Απουλία. ● Θριάμβευσε στο Βένετο ο (ακρο)δεξιός Λούκα Τζάια, ο οποίος πλέον προσβλέπει στη θέση του Σαλβίνι στην ηγεσία της Λέγκας.

Oι προσδοκίες της Λέγκας δεν βρήκαν επιβεβαίωση. Οι περιφερειακές εκλογές δεν μετατράπηκαν σε θρίαμβο του Ματέο Σαλβίνι και των συμμάχων του. Η αναμέτρηση, σύμφωνα με τις προβολές επί πραγματικών ψήφων, έληξε ουσιαστικά με ισοπαλία. Με επικράτηση της Κεντροαριστεράς σε τρεις περιφέρειες: στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, στην Τοσκάνη με κύρια πόλη τη Φλωρεντία, και στη νότια περιοχή της Απουλίας.

Στις δύο τελευταίες οι περισσότεροι παρατηρητές (αλλά και μεγάλο μέρος των στελεχών της Κεντροαριστεράς) πίστευαν ότι η μάχη θα ήταν σκληρή και το αποτέλεσμα θα κρινόταν από μικρό ποσοστό αναποφάσιστων. Τελικά όμως η διαφορά φαίνεται να ξεπερνά τις οχτώ ποσοστιαίες μονάδες υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων.

Η Δεξιά, με επικεφαλής την Λέγκα, θριάμβευσε στο Βένετο με τον νυν περιφερειάρχη Λούκα Τζάια ο οποίος άγγιξε το 70% των ψήφων. Είναι σαφές ότι από σήμερα η θέση του ενισχύεται σημαντικά και έχει ρεαλιστικό δικαίωμα να ποντάρει στην αντικατάσταση του Ματέο Σαλβίνι στην ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα η συντηρητική και υπερσυντηρητική συμμαχία της Λέγκας, Αδελφών της Ιταλίας και Φόρτσα Ιτάλια υπερισχύει στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας (τη Λιγουρία) και στη Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για τη μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών από τους σημερινούς 945 στους 600, πάνω από το 69% των Ιταλών τάχθηκε υπέρ. Για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα πανηγυρίζουν πρώτα απ’ όλα τα Πέντε Αστέρια, τα οποία είχαν επιμείνει με έμφαση στον περιορισμό των εθνοπατέρων. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο έκανε λόγο για «ιστορική νίκη που μειώνει καρέκλες και προνόμια». Τώρα βέβαια θα χρειαστεί νέος εκλογικός νόμος, για την έγκριση του οποίου θα απαιτηθούν σχεδόν ατέλειωτες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα είναι σαφές ότι η εκλογική δύναμη των «πεντάστερων» στις περιφέρειες έχει μειωθεί εντυπωσιακά και ότι το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους ποια είναι η οριστική φυσιογνωμία και στρατηγική του: αν συνεχίζει να θεωρεί ότι οι παραδοσιακές, ιστορικές παρατάξεις έχουν ξεπεραστεί ή αν εννοεί να χτίσει μια μόνιμη συμμαχία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Εστω και αν δεν πρόκειται για βουλευτικές εκλογές, είναι σαφές ότι η τοπική αλλά σημαντική αυτή αναμέτρηση ενισχύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Σε εθνικό επίπεδο όλα δείχνουν ότι η συνεργασία «πεντάστερων» και Δημοκρατικού Κόμματος θα συνεχιστεί χωρίς μεγάλους κραδασμούς. Η δράση της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού και καθηγητή Νομικής επικεντρώνεται τώρα στο πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οσο για τον Ματέο Σαλβίνι, τέλος, θα πρέπει να δούμε αν καταφέρει να «αντέξει» μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές (κανονικά θα γίνουν το 2023) ή αν το άστρο του δύσει γρηγορότερα. Με την ανάδειξη, για παράδειγμα, του πιο «συζητήσιμου» Λούκα Τζάια στην ηγεσία της Λέγκας.

efsyn.gr