Ιστορική στιγμή για την Ισπανία: Παραδίδουν τα όπλα οι Βάσκοι αυτονομιστές της ETA

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιστορική στιγμή για την Ισπανία: Παραδίδουν τα όπλα οι Βάσκοι αυτονομιστές της ETA / 41 View / 07/04/2017

Την ιστορική απόφαση να παραδώσουν τα όπλα αναμένεται να υλοποιήσουν αύριο Σάββατο οι Βάσκοι αυτονομιστές της ETA μετά από 40 χρόνια ένοπλης δράσης, η οποία άφησε πίσω της 829 θανάτους, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι σε επιστολή τους που μεταδόθηκε από το BBC.

Συγκεκριμένα, η ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία στα βασκικά), ανέφερε σε επιστολή που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως η «ημέρα του αφοπλισμού» θα είναι το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση του Γάλλου Βάσκου περιβαλλοντικού ακτιβιστή Τσετς Ετσεβερί και της περιφερειακής βασκικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον «αφοπλισμό», αυτός αναμένεται να συνίσταται στην παράδοση πληροφοριών στη γαλλική δικαιοσύνη για τον γεωεντοπισμό των αποθηκών όπλων της οργάνωσης.

Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση συνίστησε στην ETA να μην περιμένει ανταλλάγματα για τον αφοπλισμό της οργάνωσης. «Ας γνωρίζει η ETA πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση. Δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα, κανένα πολιτικό όφελος» από τον μονομερή αφοπλισμό της, δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, υπουργός Πολιτισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραχόι.

«Ας αφοπλιστεί, ας διαλυθεί, ας ζητήσει συγγνώμη και [ας] βοηθήσει να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί», είπε ακόμη, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ισπανίας για την οργάνωση στη δράση.

Να σημειωθεί ότι η ιδρυθείσα το 1959, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του φρανκισμού, ETA, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.

Μέχρι σήμερα η ETA αρνείτο τον μονομερή αφοπλισμό και τη διάλυσή της, που απαιτούσαν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ενώ ζητεί να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τα περίπου 360 μέλη της που παραμένουν φυλακισμένα στην Ισπανία και στη Γαλλία και αμνηστία για όσα ζουν στην παρανομία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 30 περίπου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία και στην Ισπανία.