Ισπανία / Στρατηγική συνεργασία με την Αριστερά θέλει ο Σάντσεθ

by/ 0 Comments / 1 View / 20/04/2022

Αργύρης Παναγόπουλος

«Υπάρχουν δύο επιλογές για την κυβέρνηση, ή θα κυβερνήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον χώρο της Γιολάντα Ντίαθ ή θα κυβερνήσει το Λαϊκό Κόμμα με το Vox. Θα προχωρήσουμε με μια φόρμουλα κυβέρνησης συνασπισμού, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ξεκαθαρίζοντας στην πράξη άμεσα ή έμμεσα ορισμένα βασικά στοιχεία για να συνεχίσει να υπάρχει μια προοδευτική κυβέρνηση στη Μαδρίτη και μετά τις επόμενες εκλογές.

Στην ουσία, ο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσει να σχηματίσει ξανά μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, ότι ενστερνίζεται την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ένα προοδευτικό και ένα δεξιό και αντιδραστικό μπλοκ δυνάμεων, με τους σοσιαλιστές να προχωρούν σε στρατηγική πλέον συμμαχία με την Αριστερά. ‘Η, καλύτερα, με το Unidas Podemos, τον «χώρο της Γιολάντα Ντίαθ», που συμπεριλαμβάνει το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά του Αλμπέρτο Γκαρθόν, στην οποία συμμετέχει το ΚΚ της Ισπανίας της Ντίαθ, και τα προοδευτικά αριστερά ψηφοδέλτια της περιφέρειας, με αιχμή το En Comu της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.

Προοδευτικοί εναντίον Δεξιάς και Ακροδεξιάς

Για τον Σάντσεθ, οι βουλευτικές εκλογές θα αργήσουν, έως τη λήξη της θητείας της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά είναι πλέον σαφές ότι η συμμαχία με την Αριστερά όχι μόνο έδωσε θετικούς καρπούς, αλλά και ότι αποτελεί τη μόνη προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, από τη στιγμή που το Λαϊκό Κόμμα ολοκλήρωσε την ακροδεξιά στροφή του και σχημάτισε στην Περιφέρεια της Καστίλης και Λεόν τοπική κυβέρνηση, για πρώτη φορά στη δημοκρατική ιστορία της χώρας, με τους φασίστες του Vox. Ο Σάντσεθ, όπως και η Ντίαθ, έχουν καταστήσει σαφές ότι στην Ισπανία υπάρχει μια τεράστια ιδεολογική αντιπαράθεση και ότι η συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά αποτελεί «σταθερό πολιτικό εγχείρημα», που μπορεί να εγγυηθεί και στο μέλλον μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση συνασπισμού. Η Ντίαθ, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει στον Σάντσεθ ότι τόσο η ίδια όσο και το Unidas Podemos δεν πρόκειται να αποδεχθούν έναν περιθωριακό ρόλο στη σημερινή ή στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ενώ το Podemos χαιρέτισε την απόφαση του Σάντσεθ, προειδοποιώντας όμως ότι είναι ασυμβίβαστη με τα ανοίγματα που προσπάθησε να κάνει προς το Λαϊκό Κόμμα.

O νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, λιποτάκτησε από την ορκωμοσία της νέας τοπικής κυβέρνησης της Καστίλης και Λεόν για να μην φωτογραφηθεί με τον επικεφαλής του Vox Σαντιάγκο Αβασκάλ, που πραγματοποιεί κεντρώα και θεσμική στροφή, αφού το κόμμα του συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση της Καστίλης και Λεόν, της μεγαλύτερης σε έκταση Περιφέρειας της χώρας με πρωτεύουσα το Βαγιαδολίδ.

Φόρος στις ηλεκτρικές

Το Podemos πρότεινε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση κατά 40% στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κάτω από τα 40.000 ευρώ, που θα ισχύει για το επόμενο εξάμηνο, ποσά που θα καλυφθούν από τον αποκαλούμενο «Φόρο Iberdrola», τη φορολόγηση των υπερκερδών που έπεσαν από τον ουρανό στα ταμεία των ηλεκτρικών εταιρειών. Το Podemos ζήτησε επίσης κυβερνητική παρέμβαση για την ακύρωση των όρων, των αποκαλούμενων «ψιλών γραμμάτων» των συμβολαίων, που επιβάλλουν οι ηλεκτρικές εταιρείες στους καταναλωτές. Με τα «ψιλά γράμματα» οι εταιρείες μπορούν να πωλούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα τους στην υψηλότερη τιμή της κάθε ενέργειας – και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, του φυσικού αερίου.

avgi.gr