Ισπανία / Σταθερή, ποιοτική και καλοπληρωμένη εργασία προωθούν Σοσιαλιστές και Αριστερά

by/ 0 Comments / 0 View / 10/06/2021

Δεν μπορούμε να έχουμε τους νέους μας με συμβάσεις 476 ευρώ, κατήγγειλε από το βήμα της ισπανικής Βουλής η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και ηγέτης του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ, την επομένη της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου να διαθέσει περίπου 800 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για να στηρίξει την εργασία για νέους από 16 έως 30 ετών, στοχεύοντας σε σταθερές εργασίες και τη μείωση του πρεκαριάτου, στοιχείο που ανέβασε τις συνολικές επενδύσεις για τη στήριξη της νεανικής εργασίας κοντά στα 5 δισ.

Μετά τη μείωση – ρεκόρ του αριθμού των ανέργων τον Μάιο, η έξοδος από την πανδημία επαναφέρει τη συζήτηση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ τον μήνα, μετά από την άνοδο κατά 22%ν στα 900 από τα 735 ευρώ τον μήνα, το 2019 και κατά 5,5%, στα 950 ευρώ τον μήνα, το 2020.

«Η βασική αρχή για τις συμβάσεις εργασίας θα είναι η σταθερή εργασία, δηλαδή η απεριορίστου χρόνου εργασία, γιατί σήμερα υπάρχει μια κατάχρηση ορισμένων τύπων συμβάσεων», συμπλήρωσε η Ντίαθ, ενώ πρόθεσή της είναι η μείωση των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου στους 6 ή το μέγιστο στους 12 μήνες, για παραγωγικές δραστηριότητες και μόνο εάν το επιτρέπουν οι κλαδικές συμβάσεις. Η Ντίαθ θέλει να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να υπογράφουν στις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου τις αιτίες της πρόσληψης, το καθεστώς εργασίας, τη διάρκεια της σύμβασης και τη ρήτρα, ότι εάν δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στον συγκεκριμένο χρόνο, αυτόματα η σύμβαση θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Από το βήμα της Βουλής η Ντίαθ καταφέρθηκε με πάθος κατά της επισφαλούς εργασίας περιορισμένου χρόνου. «Το εργασιακό μοντέλο είναι βάρβαρο και, ναι, πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε με μια βαθιά μεταρρύθμιση, θα μειώσουμε τον προσωρινό χαρακτήρα των συμβάσεων, που αποτελεί μια μεγάλη ισπανική ανωμαλία. Η εργασία περιορισμένου χρόνου μπορεί να υπάρχει μόνο όταν υπάρχει λόγος που να τη δικαιολογεί», τόνισε η Ντίαθ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας «δομικής μεταρρύθμισης των εργασιακών» και υπενθυμίζοντας ότι «η ισπανική ανωμαλία των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου αγγίζει το 26% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων».

«H μεταρρύθμιση των εργασιακών της Δεξιάς οδήγησε την ανεργία στο 27%, απαξίωσε και μείωσε τους πραγματικούς μισθούς και έκανε ακόμη πιο επισφαλή την εργασία», κατήγγειλε απευθυνόμενη στο Λαϊκό Κόμμα από το βήμα της Βουλής η Ντίαθ, υποσχόμενη ότι θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο στη Βουλή εάν δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων με στόχο την κατάργηση της προηγούμενης απορρύθμισης των εργασιακών από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Στην Ισπανία, το 2012 καταστράφηκαν το 90% των θέσεων εργασίας που καταστράφηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat, εξαιτίας της μεταρρύθμισης των εργασιακών από το Λαϊκό Κόμμα», συνέχισε η Ντίαθ, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε εναντίον της υποενοικίασης εργαζομένων, των απλήρωτων υπερωριών και κατηγοριών ολόκληρων εταιρικών συμβάσεων.

 

Η Ντίαθ απαντώντας σε ερωτήσεις φασιστών βουλευτών του Vox τους υπενθύμισε ότι το κόμμα τους έκανε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου της κυβέρνησης Σάντσεθ που καταργούσε τις απολύσεις για λόγους υγείας.

 

Η Ντίαθ έστειλε επίσης και ένα μήνυμα στις ισπανικές εταιρείες, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της επισφαλούς εργασίας των νέων. «Ζητώ τη συμμετοχή των εταιρειών, να αλλάξετε την επιχειρηματική κουλτούρα για να καταφέρετε να έχετε μια ποιοτική εργασία και την επιστροφή των νέων. Δεν μπορεί να έχουμε τους νέους να εργάζονται για 476 ευρώ. Αυτό δίνει άσχημη εικόνα για τις ισπανικές επιχειρήσεις», τόνισε η Ντίαθ.

 

4,94 δισ. ευρώ ενάντια στην ανεργία

Συνολικά 4,94 δισ. θα ρίξει στη μάχη της καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Ισπανία, εκ των οποίων 3,26 δισ. θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, 756 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας (330 εκατ. από το πρόγραμμα First Professional Experience, 315 εκατ. από το πρόγραμμα Investigo και 120 εκατ. από το πρόγραμμα Tandem), 600 εκατ. από προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, 172 εκατ. από επενδύσεις στο σχέδιο ανάκαμψης και 150 εκατ. από το τμήμα του υφυπουργού Ψηφιοποίησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Avgi.gr