Ισπανία / Σε προστασία των ενοικιαστών συμφώνησαν Σοσιαλιστές και Αριστερά

by/ 0 Comments / 8 View / 06/10/2021

Ο νέος νόμος της ισπανικής κυβέρνησης θα προβλέπει τη μείωση των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 10 ακίνητα

Οσοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ και η αριστερή Γιολάντα Ντίαθ κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία για την προστασία των ενοικιαστών που άνοιξε τον δρόμο για την ψήφιση του πιο κοινωνικού προϋπολογισμού στην Ιστορία της χώρας, αφού το Unidas Podemos είχε μπλοκάρει τον προϋπολογισμό μέχρι να βρεθεί η συμφωνία για την προστασία των ενοικιαστών.

 

Ο νέος νόμος θα προβλέπει τη μείωση των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 10 ακίνητα, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη νίκη των ενοικιαστών εναντίον των μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και των τραπεζών. Για τους μικρούς ιδιοκτήτες προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για να μειώσουν τα ενοίκια σε όλα τους τα ακίνητα.

 

Σοσιαλιστές και Αριστερά συμφώνησαν τη στήριξη της δημόσιας κοινωνικής κατοικίας, ενώ το 30% των κατοικιών που κατασκευάζουν οι μεγάλες εταιρείες του τομέα θα αφορούν κατοικίες με κοινωνική προστασία και το 50% από αυτές θα ενοικιάζονται με τις τιμές των κοινωνικών ενοικίων. Επίσης, όσοι διαθέτουν κλειστές κατοικίες θα πρέπει να πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας στο 150%, που θα εφαρμόζεται από τους δήμους.

 

Για τους νέους από 18 έως 35 ετών προβλέπεται στήριξη ενοικίου με 250 ευρώ τον μήνα για ετήσια εισοδήματα κάτω των 23.725 ευρώ με στόχο την ενίσχυση της χειραφέτησης των νέων. Ο Σάντσεθ πρότεινε επίσης την αύξηση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων κατά 2%, ενώ το τελευταίο επτάμηνο έχουν δημιουργηθεί στη χώρα 700.000 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.

 

«Ένας από τους λόγους που θα θυμόμαστε την υπουργό Ιόνε Μπελάρα είναι ότι δεν υποχώρησε ούτε ένα χιλιοστό στις πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και ακινήτων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε.

Avgi.gr