Ισπανία / Ρεκόρ κοινωνικών δαπανών και επενδύσεων

by/ 0 Comments / 0 View / 08/10/2021

Αργύρης Παναγόπουλος

Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά κατέληξαν, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, στον μεγαλύτερο κοινωνικό προϋπολογισμό στην Ιστορία της Ισπανίας, προβλέποντας 248,39 δισ. ευρώ σε κοινωνικές δαπάνες και πάνω από 40 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, υπογραμμίζοντας ότι 6 στα 10 ευρώ θα δοθούν για κοινωνικές δαπάνες, χωρίς να υπολογιστούν και οι πόροι του ταμείου στήριξης. Το δημόσιο έλλειμμα θα παραμείνει στο 5% και το χρέος θα υποχωρήσει στο 115,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά κατέρριψαν κάθε ρεκόρ επενδύσεων για τους νέους και τις νέες της χώρας, που θα φθάσουν στα 12,5 δισ., με άνοδο 46%, την επιστήμη με 13,3 δισ., με τη Μοντέρο να δηλώνει ικανοποιημένη ότι «θα υπάρχουν όσο δεν είχαμε δώσει ποτέ πόροι για την Υγεία, την Παιδεία, την εξάρτηση και τα κοινωνικά δικαιώματα». Η ίδια υπογράμμισε ότι οι πόροι εναντίον της εξάρτησης θα αυξηθούν κατά 23% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021, ενώ σημαντική αύξηση θα καταγράψουν οι πόροι για τους Οργανισμούς Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συμπεριλαμβανομένων και των πόρων του ταμείου στήριξης, η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 248,39 δισ. σε κοινωνικές δαπάνες, που θα φθάνουν στο 60% του συνολικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης ένα πολιτιστικό μπόνους 400 ευρώ για τους νέους και τις νέες, ύψους 210 εκατ., και 250 ευρώ τον μήνα για την επιδότηση ενοικίου για τους νέους κάτω των 35 ετών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ προβλέπονται υποτροφίες για όσους θέλουν να γίνουν δικαστές, εισαγγελείς και νομικοί των θεσμών για να «υπάρχει μια δημοκρατική πρόσβαση για να γίνει κάποιος λειτουργός της Δικαιοσύνης». Στους τομείς της έρευνας και της ψηφιακής μετάβασης θα δαπανηθούν 13,29 δισ., τα διπλάσια από τον προϋπολογισμό του 2021.

Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο έδωσε χθες το πράσινο φως στην κατάθεση του προϋπολογισμού, μετά το μπλόκο που είχε επιβάλει το Unidas Podemos, που είχε προειδοποιήσει τους σοσιαλιστές ότι χωρίς έναν νέο νόμο για την προστασία των ενοικιαστών δεν θα προσχωρούσε στην ψήφιση του προϋπολογισμού, που προβλέπει ελάχιστη φορολογία στο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ένα άλλο στοιχείο τριβής μεταξύ Σοσιαλιστών και Αριστεράς.

Η κυβέρνηση αναμένει άλλα 27,6 δισ. από το ταμείο ανασυγκρότησης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα θα κατευθυνθεί στις νέες τεχνολογίες και στην έρευνα, ενώ 8,5 δισ. θα επενδυθούν στην ψηφιοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός επίσης προβλέπει την αύξηση της κατώτατης σύνταξης και του κοινωνικού επιδόματος διαβίωσης κατά 3% το 2022, ενώ οι υπόλοιπες συντάξεις θα αυξηθούν αναλόγως του πληθωρισμού, που αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 2%. Οι συνολικοί πόροι για τις συντάξεις θα αυξηθούν κατά 4,8%, για να φθάσουν στα 171,16 δισ., ενώ η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι τα επόμενα έτη θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή σε όλο τον πληθυσμό της ευημερίας, που έρχεται από την ανάκαμψη της οικονομίας με την επανεκκίνηση της κοινωνίας, τόνισε η Χεσούς Μοντέρο.

avgi.gr