Ισπανία / Μηδενική ανοχή Σοσιαλιστών στην (ακρο)Δεξιά

by/ 0 Comments / 3 View / 15/02/2022

Αργύρης Παναγόπουλος

Οι νεοφασίστες του Vox και τα μικρά τοπικά κόμματα της Καστίλης και του Λεόν αποτέλεσαν τους μεγάλους νικητές των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής σε μια εξαιρετικά δύσκολη περιοχή, που αποτελεί για πολλούς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της «Άδειας Ισπανίας», τις περιοχές τις οποίες οι κάτοικοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν για να μεταναστεύσουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας ή στο εξωτερικό.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πάντως ξεκαθάρισε αμέσως ότι δεν θα στηρίξει με κανέναν τρόπο μια τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος στην Καστίλη και στο Λεόν, ώστε να αποτρέψει τον σχηματισμό δεξιάς τοπικής κυβέρνησης με την Ακροδεξιά, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φελίπε Σιθίλια λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασής της, στην οποία συμμετείχε και ο Πέδρο Σάντσεθ. «Δεν συζητήσαμε καν το θέμα, γιατί δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ένα διεφθαρμένο κόμμα (σ.σ.: το Λαϊκό Κόμμα), που μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει με το Vox και να καταλήξει σε συμφωνίες» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Για τους Σοσιαλιστές και τον Σάντσεθ, η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό VOX στη Μαδρίτη, την Ανδαλουσία, τη Μούρθια και σε άλλες περιοχές αποτελεί κόκκινη γραμμή, γιατί ο Πάμπλο Κασάδο δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την  Άνγκελα Μέρκελ ή τον Ζακ Σιράκ.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις τοπικές εκλογές με 31,43% και εξέλεξε 31 τοπικούς βουλευτές (+2), το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολούθησε με 30,05% για να αποκτήσει 28 έδρες (-7), οι φασίστες του Vox έφτασαν στο 17,64% με 13 έδρες (+12), το Unidas Podemos με 5,08% διασφάλισε 1 έδρα (-1), οι Πολίτες κατέρρευσαν στο 4,49% με 1 έδρα (-11), το μικρό τοπικό κόμμα της Σόρια με 1,53% διασφάλισε 3 έδρες, όσες και το «αποσχιστικό» κόμμα της Λεόν, που έφτασε στις 3 έδρες (+2). Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις κέρδισαν πάντως στις πέντε από τις εννέα επαρχίες της Περιφέρειας.

Το Λαϊκό Κόμμα έχασε 50.000 ψήφους και οι λαϊκιστές Πολίτες έχασαν 140.000 ψήφους, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι κάλπες του Vox με 138.000 επιπλέον ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Οι Σοσιαλιστές έχασαν 118.00 ψήφους από τις τοπικές εκλογές του 2019, ενώ το Unidas Podemos πήρε 61.000 ψήφους, σε σχέση με τους 69.000 ψήφους του Podemos και του Equo και τους 31.000 ψήφους της Ενωμένης Αριστεράς και των τροτσκιστών Αντικαπιταλιστών, που είχαν κατέβει με δύο διαφορετικά τοπικά ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2019.

avgi.gr