Ισπανία / Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 10% από το 21%

by/ 0 Comments / 1 View / 08/09/2021

Τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 10% από το 21% ανακοίνωσε χθες ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς να στοχεύει να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έως το τέλος το έτους στα επίπεδα του 2018, μετά την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 56,9% σε ετήσια βάση.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να στηρίξει τα νοικοκυριά υιοθετώντας από μια ελάχιστη κατανάλωση για τα ασθενέστερα νοικοκυριά, για να αποφευχθεί η διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, έως την παρέμβαση στις τιμές που διαμορφώνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες με εναλλακτικές αγοροπωλησίες πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας. Η απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τέσσερεις ή οκτώ μήνες θα συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση της παράτασης της αποκαλούμενης κοινωνικής ασπίδας μέχρι τον Οκτώβριο.

Η Σοσιαλίστρια υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να επιβάλει στις μεγάλες ηλεκτρικές εταιρείες να προχωρούν σε αγοροπωλησίες πακέτων στις εταιρείες εμπορευματοποίησης της ενέργειας και τις βιομηχανίες, ενώ δεν απέκλεισε να μπει και πλαφόν στις τιμές των συμβολαίων χοντρικής για να αποφευχθούν διεθνείς δικαστικές διενέξεις. Η κυβέρνηση επίσης θα επιταχύνει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στοχεύοντας στην αυτοκατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από τις κοινότητες – περιφέρειες που την παράγουν, και θα σταθεροποιήσει τις τιμές των τιμολογίων που χρεώνονται οι καταναλωτές, για να αποφύγει τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές των futures της ηλεκτρική ενέργειας.

Το Unidas Podemos έχει προτείνει τη δημιουργία μιας μεγάλης δημόσιας ηλεκτρικής εταιρείας, όταν τελειώσει ο χρόνος εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες, ενώ ο δήμος της Βαρκελώνης στοχεύει στην επαναφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στα χέρια του δήμου.

avgi.gr