Ισπανία / Καταδίκες και απελάσεις μεταναστών γιατί αμύνθηκαν στους νεοναζί

by/ 0 Comments / 6 View / 23/07/2021

Τρεις νεαροί Μαροκινοί, μεταξύ 18 και 19 ετών, καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και θα πρέπει να απελαθούν από την Ισπανία γιατί όταν ήταν ανήλικοι αντιστάθηκαν, σε μια λαϊκή συνοικία της Μαδρίτης, σε μια ομάδα νεοναζί που είχε βγει «να κυνηγήσει MENAS», ανήλικους και ασυνόδευτους ξένους, από τα αρχικά της ορολογίας που χρησιμοποιούν οι αρχές για την ταυτοποίηση των ανηλίκων μεταναστών.

Το Ποινικό Δικαστήριο 26 της Μαδρίτης καταδίκασε τρεις νέους από το Μαρόκο σε ποινές φυλάκισης 7 ετών και την καταβολή αποζημίωσης 4.100 ευρώ γιατί τους έκρινε ένοχους δύο αδικημάτων έναντι μιας ομάδας νεοναζί που είχαν βγει στην περιφερειακή και υποβαθμισμένη συνοικία της Μαδρίτης Σαν Μπλας ψάχνοντας για ασυνόδευτους ανήλικους.

Δυστυχώς για τους νεοναζί, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, αντί να πέσουν θύματα της βίας, βλέποντας τις εχθρικές διαθέσεις της ακροδεξιάς ομάδας «Μετωπικός Προμαχώνας» όχι μόνο δεν δείλιασαν και δεν τράπηκαν σε φυγή, αλλά υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, με αποτέλεσμα δύο νεοναζί να καταλήξουν στο νοσοκομείο με τραύματα από τα χτυπήματα. Παρ’ όλο που οι νεοναζί είχαν μαζί τους μαχαίρια και σιδερόβεργες, η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις νεοναζί, αλλά την επομένη συνέλαβε τους τρεις ανήλικους στα διαμερίσματα φιλοξενίας τους, ενώ οι δικαστικές αρχές δεν άσκησαν διώξεις κατά των νεοναζί για επιθέσεις μίσους κατά των ανήλικων μεταναστών.

Οι νεοναζί είχαν επιτεθεί αρχικά στους ανήλικους τραυματίζοντας δύο, ενώ προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει πορείες στη συνοικία με συνθήματα όπως «Το Σαν Μπλας θα γίνει ο τάφος των ανήλικων μεταναστών», «Πετάξτε έξω τους ανήλικους μετανάστες», «Έξω οι ανήλικοι γιοι πουτάνας», παρ’ όλο που η Περιφέρεια της Μαδρίτης φιλοξενούσε τους ανήλικους σε διαμερίσματα και τους προσέφερε προστασία με βάση την ισπανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η πρόεδρος του Ποινικού Δικαστηρίου μάλιστα υπογράμμισε ότι «η υποτιθέμενη ιδεολογία των τραυματισμένων και αυτών του προηγούμενου επεισοδίου δεν έχουν καμία σημασία», ενώ η αστυνομία παραδέχθηκε ότι ένας νεοναζί επιτέθηκε σε κοπέλα, αλλά δεν του ασκήθηκε δίωξη για σεξουαλική επίθεση. Η απόφαση του δικαστηρίου βρέθηκε στο στόχαστρο συλλόγων, οργανώσεων και ΜΚΟ που στηρίζουν τους μετανάστες και επικρίθηκε από το Unidas Podemos.

Την ίδια στιγμή, οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και κινήματα κατάγγειλαν χθες τις δύο νέες γυναικοκτονίες, που ανεβάζουν σε 26 τον αριθμό των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους από τους πρώην ή νυν συντρόφους τους, και σε 1.104 αυτές που δολοφονήθηκαν από το 2003. Αρκετές συλλογικότητες σχεδιάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας του φύλου, λίγες ημέρες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της δολοφονίας ενός νέου των κοινοτήτων των ΛΟΑΤΚΙ.

avgi.gr