Ισπανία / «Αντιπολεμικό» πακέτο 16 δισ. για στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και προσφύγων

by/ 0 Comments / 2 View / 29/03/2022

«Δεν θα επιτρέψουμε στον πόλεμο να σταματήσει την ανάπτυξή μας. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδια για να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους τομείς, να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο τα αποτελέσματα της κρίσης και του πολέμου και να συνεχίσουμε την πορεία της ανάπτυξης που ξεκινήσαμε πριν από μήνες» και οδήγησε στην ανάκαμψη στο 5,1% σε ετήσια βάση το 2021, «πλησιάζοντας στα επίπεδα πριν από την πανδημία»,  τόνισε χθες ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, δίνοντας μαζί με την Αριστερά  τη δική του απάντηση στον κατακερματισμό της Ευρώπης μπροστά στην ενεργειακή κρίση, για να προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων, ύψους 16 δισ., για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο συμπληρώνουν αυτά της κατακόρυφης μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% από το 21%, της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ηλεκτρικού στο 0,5% από το 5,1%, της μείωσης δηλαδή της φορολογικής πίεσης των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 1,4 δισ., της κατάσχεσης υπερκερδών 2,6 δισ. από τις ηλεκτρικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο για να αποδοθούν στα νοικοκυριά, όταν αυτές απειλούσαν να κατεβάσουν τους διακόπτες εάν η κυβέρνηση έβαζε πλαφόν στις τιμές, ταυτόχρονα με τα 900 εκατ. ευρώ που έριξε η κυβέρνηση από τα έσοδα των αδειών για τη μείωση των ρύπων για να συγκρατήσει την άνοδο της τιμής του ρεύματος.

Στήριξη σε 2 εκατ. νοικοκυριά

Το νέο πακέτο της ισπανικής κυβέρνησης έχει πέντε άξονες, τη στήριξη των οικογενειών, των εργαζομένων και των προσφύγων, την προστασία του οικονομικού ιστού, των μεταφορών, της κυβερνο-ασφάλειας και του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το νέο πακέτο μέτρων βλέπει μεταξύ άλλων την επιδότηση των καυσίμων με τουλάχιστον 20 λεπτά το λίτρο, 15 λεπτά από την κυβέρνηση και 5 λεπτά από τις πετρελαϊκές, την αύξηση της κοινωνικής επιδότησης του ρεύματος, που θα φτάσει στα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά, την αύξηση του κατώτατου κοινωνικού επιδόματος κατά 15% και πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων, με επιτρεπόμενες αυξήσεις το μέγιστο στο 2%, αντί στο 7,6% που θα επέβαλλε η αύξηση του πληθωρισμού. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου, όταν θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Προστασία σε 380.000 επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς θα προχωρήσει στην άμεση στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με 6 δισ. και με 10 δισ. διαμέσου γραμμής πιστώσεων – κρατικών εγγυήσεων σε 380.000 επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας στην πράξη την «εξαίρεση» που απέσπασαν ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αντόνιο Κόστα για τις χώρες της Ιβηρικής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., μετά τα 102 δισ. κρατικών εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε επίσης ότι μαζί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Κόστα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα παρουσιάσουν στην Κομισιόν την πρότασή τους για το πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι έχει την αίσθηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την πρόταση, που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ισπανικής κυβέρνησης για να εφαρμοστεί αμέσως στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Θα προβλέπει τη μείωση κατά 55% της επιβάρυνσης των λογαριασμών από διάφορους φόρους και τη στήριξη των επιχειρήσεων με 1,8 δισ.

Απαγόρευση απολύσεων

Η κυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς θα επαναφέρει την απαγόρευση των απολύσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος, επαναφέροντας στην πράξη το δίχτυ προστασίας των εργαζομένων που ίσχυε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έσωσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βοήθησε, αμέσως μετά, στη δημιουργία ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δαπανήσει 1 δισ. για την κυβερνο-ασφάλεια διαμέσου 150 δράσεων.

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και απεργίες στον τομέα των μεταφορών, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε μέτρα στήριξης πέρα από το 1 δισ. στήριξης του τομέα, με στόχο να επιτρέψει στους μεταφορείς «να εργάζονται με δίκαιες τιμές και απολαβές», υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης του μεταφορικού τομέα θα είναι αντίστοιχα με αυτά για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων με 362 εκατ. και της αλιείας με 68 εκατ., ενώ προβλέπεται στήριξη της βιομηχανίας με 500 εκατ., των εξαγωγέών και του πολιτισμού. Από την επιδότηση των καυσίμων οι μεταφορείς θα έχουν όφελος τουλάχιστον 1 δισ., ενώ προβλέπεται άμεση βοήθεια 560 εκατ. στις μεταφορικές εταιρείες, με 1.250 ευρώ ανά φορτηγό, 900 ευρώ για κάθε λεωφορείο – πούλμαν, 500 ευρώ για κάθε ημιφορτηγό και 300 ευρώ για κάθε ταξί, ασθενοφόρο και μικρό επιβατικό ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

avgi.gr