Ινδία: Τους 200.000 πλησιάζουν οι νεκροί, μαζικές αποτρεφώσεις

by/ 0 Comments / 0 View / 27/04/2021

Μετά από το πέμπτο κατά σειρά παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις του προηγούμενου 24ωρου μειώθηκαν αλλά παρέμειναν πάνω από το τρομακτικό επίπεδο των 320.000 για έκτη συνεχόμενη μέρα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας  ανακοίνωσε επίσης πως πέθαναν ακόμη 2.771 ασθενείς με Cοvid-19 –και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από το τραγικό ρεκόρ της προηγουμένης (2.812), αλλά όχι πολύ– με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 197.894 νεκρούς.

«Παρακαλώ σημειώστε ότι η τεράστια πτώση στις καθημερινές περιπτώσεις… οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη πτώση των τεστ» σχολίασε ο Ρ. Τζον, καθηγητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης στη νότια πολιτεία της Κεράλα, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν ότι λιγότερα κρούσματα αλλά περισσότερους θανάτους ενεργών κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, καθώς πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα τεστ ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κατά το δεύτερο, σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας, που έχει προκαλέσει χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν στους δρόμους»

Στο Δελχί τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και δεν δέχονται νέους ασθενείς, σύμφωνα με το ΒΒC.  Γιατροί στην πρωτεύουσα αναφέρουν πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία. Δρόμοι έξω από ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει από τους βαριά άρρωστους, καθώς οι συγγενείς τους προσπαθούν να βρουν φορεία ή οξυγόνο ζητώντας από τις νοσοκομειακές αρχές να τους βάλουν μέσα.

«Περιπλανιόμαστε εδώ και τρεις μέρες ψάχνοντας για κρεβάτι», είπε στο Reuters ένας άνδρας, του οποίου η σύζυγός του καθόταν ακίνητη στο πεζοδρόμιο. «Δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν στους δρόμους» είπε ένας άλλος.

Όμως, οι τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου δεν περιορίζονται στην πρωτεύουσα. Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα χρειάζονται απελπισμένα προμήθειες.

Στο μεταξύ βαγόνια τρένων έχουν μετατραπεί σε ιατρικούς θαλάμους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κρεβατιών, ενώ στάδια και αθλητικές αίθουσες έχουν γίνει νοσοκομεία, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μαζικές αποτεφρώσεις με τους εργαζόμενους να εργάζονται μέρα και νύχτα σε πολλές πόλεις. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Οι άνθρωποι δεν παίρνουν οξυγόνο και πεθαίνουν σαν ζώα» δήλωσε ο Τζ. Μαλχότρα στο BBC σημειώνοντας ότι δεν είχε δει ποτέ μια τόσο τρομακτική κατάσταση.

Διαπραγματεύσεις Ινδίας – ΗΠΑ για εμβόλια της AstraZeneca

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής κρίσης. Άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία στέλνουν οξυγόνο, ενώ η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ οι αρχές διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ, που έχουν ανακοινώσει ότι θα μοιραστούν 60 εκατ. δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca με άλλες χώρες.

«Σημαντική άσκηση πίεσης αυτή τη στιγμή για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο για την Ινδία», δήλωσε στο Reuters Ανώτερος Ινδός αξιωματούχος υποστηρίζοντας ότι ο Μόντι θα εξασφαλίσει να δοθεί προτεραιότητα στην Ινδία.

efsyn.gr