Θράσος και προκλητικότητα της Αγκυρας που απειλεί πάλι με τους πρόσφυγες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θράσος και προκλητικότητα της Αγκυρας που απειλεί πάλι με τους πρόσφυγες / 7 View / 25/05/2020

Ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο ανακάλυψε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος από τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται στη ναυτική βάση του Ισκερντερούμ (Αλεξανδρέττα) για να λάβει μέρος στην άσκηση «Ασπίδα της Μεσογείου», ισχυρίστηκε σε ομιλία του πως «παρ’ όλες τις προσπάθειές μας για σχέσεις καλής γειτονίας και παρά την υπομονή μας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τις παρενοχλήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Αυτές αποτελούν σοβαρή πρόκληση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε αυτά τα θέματα μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή σε τηλεοπτικό σταθμό της εκλογικής του περιφέρειας, της Αττάλειας, προέβλεψε ότι οι πρόσφυγες, που έφυγαν από το Παζάρ Κουλέ και τα τουρκο-ελληνικά σύνορα στον Εβρο λόγω του κορονοϊού, «θα επιστρέψουν».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως η Αγκυρα δεν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να κερδίσει πολιτικά και άλλα οφέλη, ισχυρίστηκε ότι δεν αναφέρει την επιστροφή των προσφύγων στα σύνορα ως απειλή, αλλά την ίδια ώρα έθεσε τα ζητήματα που παζαρεύει η Αγκυρα με την Ευρώπη.

Το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, και ζήτησε να επικαιροποιηθεί η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε., να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ε.Ε. και να υπάρξει στενότερη συνεργασία της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες σε θέματα τρομοκρατίας, που ερμηνεύεται ως απόπειρα δίωξης Κούρδων και γκιουλενιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε για άλλη μία φορά την Ευρώπη με όπλο το προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς στείλαμε μήνυμα (στις Βρυξέλλες) πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειάζεστε την Τουρκία, τότε να ξέρετε πως η πανδημία μεν θα τελειώσει, όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ να μη χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο νέο ζήτημα του Εβρου που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες και βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. «Η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι το σημείο που η Ελλάδα ήθελε να τοποθετήσει φράχτη βρίσκεται εντός των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαναν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Το περασμένο Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ανέφερε πως στις 11 Μαΐου ζήτησε από την Αθήνα «να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή».

«Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα» αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει: «Δεν θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Είχε προηγηθεί ελληνικό διάβημα προς την τουρκική πλευρά για την παρουσία Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτών στη θέση Μελισσοκομείο στον νότιο Εβρο. Ωστόσο επικρατεί μια ασάφεια για το τι πραγματικά συνέβη στο σημείο και από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει επίσημη, αλλά ούτε και ανεπίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο Αμυνας.

efsyn.gr