Η FYROM πρόχωμα στο προσφυγικό με ανταλλάγματα

by/ 0 Comments / 49 View / 04/02/2016

Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν από την Ελλάδα στη FYROM. Η χώρα θέλει να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την ΕΕ κλείνοντας τα σύνορα. Ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αυτό είναι δώρο για τους διακινητές.

Κατάφεραν να φύγουν από την Ελλάδα και να περάσουν στη FYROM. H παγωνιά στα σύνορα είναι μεγάλη και ο δρόμος που έκαναν μακρύς. Πολλοί χαίρονται που άφησαν πίσω τους την Ελλάδα. «Ήταν πολύ άσχημα στον καταυλισμό. Το φαγητό δεν ήταν καλό και δεν είχε ζέστη. Υπήρχαν σκηνές, όπως εδώ, αλλά δεν ήταν ζεστά. 48 ώρες μείναμε εκεί και μετά πήραμε ένα χαρτί με το οποίο δικαιούμαστε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη», αναφέρει γλαφυρά ένας πρόσφυγας.

Ένα χαρτί που παίρνουν τελικά μόνο Ιρακινοί, Σύροι και Αφγανοί. Όλοι οι υπόλοιποι στοιβάζονται μπροστά από έναν φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας. Τα βράδια πάντως πολλοί καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και να φθάσουν στη FYROM. Ο Σαμίρ από τη Συρία θέλει να πάει στη Γερμανία. Αυτό γράφει το χαρτί που πήρε στην Ελλάδα. «Κάποιοι παραποίησαν τα έγγραφα που πήραν. Πλήρωσαν απατεώνες. Κάποιους τους πιάσανε. Κάποιους άλλους όχι», λέει ο Σαμίρ.

Κλειστά σύνορα, δώρο για τους διακινητές

Η FYROM είναι μια φτωχή, εθνικά και πολιτικά διαιρεμένη χώρα. Πολλοί πολιτικοί πάντως στα Σκόπια σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα σύνορα ως ανάχωμα στο προσφυγικό κύμα και να αποκομίσουν οφέλη από την Ευρώπη. Η Αναστασία Ιλιέσκα, διευθύντρια στο υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι θα πρέπει να προηγηθεί πάντως αίτημα από την ΕΕ: «Η ΕΕ θα έπρεπε να πληρώσει. Για τον μικρό μας προϋπολογισμό είναι πολύ δύσκολο να καλύψει όλα αυτά τα έξοδα που προκύπτουν από την κρίση στην FYROM».

Ο Γιασμίν Ρεντζέπι από την ανθρωπιστική οργάνωση Legis πιστεύει πως εάν έκλεινε η FYROM τα σύνορά της θα ήταν καταστροφικό. Θα λειτουργούσε ως δώρο στους διακινητές. «Οι διακινητές κρατούσαν μέχρι και 100 πρόσφυγες, κλειδωμένους σε ένα σπίτι σαν ομήρους. Τους ξυλοκοπούσαν κάθε μέρα μέχρι οι οικογένειες τους να βρουν τα λεφτά και να πάνε στη Σερβία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καθημερινά καταφθάνουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας- FYROM και το μόνο που θέλουν είναι να προχωρήσουν προς την Ευρώπη. Εκεί πιστεύουν πως θα βρουν τη Γη της Επαγγελίας.

Πηγή: Deutsche Welle