Η φοροαποφυγή των δισεκατομμυριούχων

by/ 0 Comments / 3 View / 10/06/2021

Ελάχιστο φόρο εισοδήματος σε σύγκριση με τον τεράστιο πλούτο τους πληρώνουν οι πλουσιότεροι 25 Αμερικανοί, σύμφωνα με αποκάλυψη του ProPublica

Οι αποκαλύψεις που έκανε προχθές ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσιεύοντας τις φορολογικές δηλώσεις μερικών από τους πλέον γνωστούς υπερπλούσιους της Αμερικής, όπως του Τζεφ Μπέζος, του Έλον Μασκ και του Γουόρεν Μπάφετ, δεν αφήνει αμφιβολίες για το πώς το σύστημα έχει προνοήσει να αφήσει ανοιχτά τα παραθυράκια που επιτρέπουν την αποφυγή της φάκας της εφορίας.

Οι δημοσιογράφοι του σάιτ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για την αποκαλούμενη “φορολογική βελτιστοποίηση”, ένα οικοσύστημα φοροαποφυγής που επιτρέπει τη μείωση της φορολόγησης με εντελώς νόμιμο τρόπο.

Το σάιτ απέκτησε πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών της IRS, της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, για μια περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών.

Η βασική ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος σε σύγκριση με τον τεράστιο πλούτο τους, μερικές φορές ακόμη και τίποτα. Τα στοιχεία έδειξαν συγκεκριμένα πως οι πλουσιότεροι 25 Αμερικανοί καταβάλλουν κατά κανόνα μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου τους σε φόρους. Ακόμη και με βάση το πιο συμβατικό κριτήριο, το εισόδημα, οι πλουσιότεροι από αυτούς εξακολουθούν να πληρώνουν χαμηλούς φόρους.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος το 2007, όταν δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο σε φόρο εισοδήματος. Επανέλαβε το “επίτευγμά” του αυτό το 2011, καθώς βρισκόταν στον δρόμο για να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο επικεφαλής της Amazon αιτήθηκε και εξασφάλισε έκπτωση φόρου 4.000 δολαρίων για τα παιδιά του το 2011, μια χρονιά κατά την οποία στη φορολογική του δήλωση εμφάνισε απώλειες σε επενδύσεις μεγαλύτερες από το ετήσιο εισόδημά του.

 

Το 2018 ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σήμερα, δεν κατέβαλε επίσης καθόλου ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος

Avgi.gr