Η Τουρκία στέλνει ξανά το «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Τουρκία στέλνει ξανά το «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο / 12 View / 12/10/2020

Έντονα αποδοκιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, λίγο πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Η Άγκυρα προκάλεσε ξανά αργά χθες βράδυ στέλνοντας πάλι το «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα για διεξαγωγή διμερών διερευνητικών επαφών.

Όπως μετέδωσαν αρχικά το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε οδηγία, η οποία αναφέρει ότι το πλοίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου).

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ναυτική οδηγία.

Να ανακαλέσει η Τουρκία ζητά το ΥΠ.ΕΞ.

Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. τονίζει «η Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Το υπουργείο επισημαίνει πως «μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο.

»Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

»Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα ζητά από την Τουρκία να «ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της» και «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». «Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενόψει της συνόδου

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το «Oruç Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της προηγούμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τότε οι «27» παρέπεμψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 15 – 16 Οκτωβρίου το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα επανεξεταστούν, δείχνοντας ακόμα μία φορά επιείκεια και δίνοντας πίστωση χρόνου στη γειτονική χώρα.

Πάντως, οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Efsyn.gr