Η Τουρκία διατηρεί το κλίμα έντασης με την Ελλάδα

by/ 0 Comments / 2 View / 04/10/2021

Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στρέφεται πάλι η Άγκυρα με φραστικές απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και νέες μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες στο πεδίο.

Η ελληνογαλλική συμφωνία έχει προκαλέσει φανερό εκνευρισμό στους γείτονες με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας να κατηγορεί τη χώρα μας για «παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία, κάθε φορά που βρίσκεται υπό πίεση, επαναφέρει την κατηγορία για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο ενώ παράλληλα φροντίζει να δεσμεύει περιοχές προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά, με NAVTEX, δεσμεύουν περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ που πραγματοποιεί έρευνες το Nautical Geo.

«Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, περιγράφοντας την πρόσφατη παρενόχληση ερευνητικού σκάφους, το οποίο βρισκόταν εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Όπως υπενθυμίζει μάλιστα ο κ. Δένδιας η παρενόχληση έγινε με τον ισχυρισμό ότι το σημείο αυτό είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, με επίκληση στο παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο.

► Θυμίζουμε πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδς και Τουρκίας θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα