Η Τουρκία άνοιξε τα Βαρώσια και αποσύρει το «Barbaros»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Τουρκία άνοιξε τα Βαρώσια και αποσύρει το «Barbaros» / 4 View / 09/10/2020

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφού άνοιξε την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Κύπρου τώρα αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και ενώ σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα εξετάσει αίτημα της Κύπρου βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να τραβάει καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών. Σύμφωνα με το στίγμα του σκάφους, όπως αυτό καταγράφεται στο marinetraffic, πλέει προς Τουρκία.

Θυμίζουμε πως το περασμένο Σάββατο το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» το οποίο βρισκόταν παράνομα στο τεμάχιο έξι (6) της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχώρησε και αγκυροβόλησε σε τουρκικά λιμάνια.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει νέα τουρκική NAVTEX που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες. Η παράνομη NAVTEX ανοιχτά της Κύπρου που εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και έληγε στις 18 Οκτωβρίου μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, για σήμερα το μεσημέρι (15.00) είναι οι προγραμματισμένες κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει αίτημα της Κύπρου βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση – και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ρώσος Πρόεδρος του Σ.Α. Βασίλι Νεμπένζια αναμένεται να διαβάσει δήλωση προς τον Τύπο στην οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα τα μέλη του Σ.Α.

Efsyn.gr