Η Ρώμη στέλνει φρεγάτα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ρώμη στέλνει φρεγάτα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου / 8 View / 11/12/2019

Η Ιταλία, παρά τις τεράστιες εμπορικές σχέσεις της με την Τουρκία, παίρνει ξεκάθαρη θέση: μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος έκρινε άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, το υπουργείο Αμυνας της Ρώμης αποφάσισε να αποστείλει φρεγάτα τύπου Fremm στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Οπως έγραψε αργά χθες το απόγευμα στη διαδικτυακή της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «η φρεγάτα Martinengo έφτασε στο λιμάνι της Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή και είναι πιθανό να πάρει μέρος σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί «στην προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας», από τη στιγμή που η Αγκυρα έχει ξαναρχίσει γεωτρήσεις στην περιοχή των κυπριακών χωρικών υδάτων, η οποία έχει δοθεί προς εκμετάλλευση στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total αλλά και στην ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni.

«Eίναι μια επιχείρηση περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, η οποία στοχεύει στην παρουσία και την παρακολούθηση των θαλάσσιων περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και που αποσκοπεί στην προστασία των εθνικών συμφερόντων», τονίζει χαρακτηριστικά το ιταλικό υπουργείο Αμυνας.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για δραστηριότητα ναυτικής διπλωματίας, η οποία εξελίσσεται στους τομείς της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου με χώρες τις περιοχής, με τις οποίες η Ιταλία έχει σημαντικές οικονομικές, βιομηχανικές, πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις».

Η εκτίμηση των παρατηρητών, στη Ρώμη, είναι ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να λάβει σαφώς πιο δυναμική και ξεκάθαρη στάση απ’ ό,τι είχε γίνει το 2018, επί πρωθυπουργίας Πάολο Τζεντιλόνι. Σήμερα, εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα της Ρώμης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απειλούνται και οι παραδοσιακά στενότατες εμπορικές και πολιτικές σχέσεις της Ρώμης με την κυβέρνηση της Τρίπολης.