Η πανδημία μείωσε κατά 6 μήνες το προσδόκιμο ζωής

by/ 0 Comments / 1 View / 03/02/2022

«Καταπέλτης» τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Η χώρα καταγράφει πολλούς θανάτους, παρότι επλήγη λιγότερο σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ● «Δεν υπήρχαν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες» αναφέρεται στην έκθεση, φέρνοντας την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της για τη μη στήριξη του ΕΣΥ.
Το success story της κυβέρνησης για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας ανατρέπεται. Η Κομισιόν σε έκθεσή της καταδεικνύει ότι η Covid-19 μείωσε κατά 6 μήνες το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται σε τροχιά υποβάθμισης και οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προφίλ Υγείας 2021» καταρρίπτει και τα περί «ανύπαρκτης» πλεονάζουσας θνησιμότητας (δηλαδή τους περισσότερους από τους αναμενόμενους θανάτους σε σχέση με περασμένα έτη) του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Οκτώβριο.

Η «Εφ.Συν.» από νωρίς είχε φέρει στο φως τα στοιχεία για το αντίθετο, προδημοσιεύοντας αποσπάσματα του βιβλίου «Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία» του ΚΕΠΥ («Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας», 29/5/2021). Αλλά ακόμα και τώρα με τα κρούσματα (18.825 χθες), τους διασωληνωμένους (561), τους θανάτους (113) στα ύψη και το μονοθεματικό σύστημα υγείας γονατισμένο, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό για το «τέλος της πανδημίας».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, περισσότεροι από τους μισούς υπερβάλλοντες θανάτους σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020. Ο αριθμός υπερβάλλοντων θανάτων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020 (περίπου 8.500) ήταν κατά 70% υψηλότερος από τους θανάτους λόγω της Covid-19.

Η χώρα καταγράφει πολλούς θανάτους παρότι επλήγη λιγότερο σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη νόσο να ευθύνεται για 1 στους 25 θανάτους το 2020. Το 2020 η Covid-19 ευθυνόταν για περίπου 5.000 θανάτους στην Ελλάδα (4% του συνόλου των θανάτων), ενώ ώς το τέλος Αυγούστου του 2021 καταγράφηκαν επιπλέον 8.680 θάνατοι.

Η Ελλάδα διαθέτει λίγες νοσοκομειακές κλίνες. Πριν από την πανδημία υπήρχαν κατά μέσο όρο 4,2 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους – πολύ κάτω από τις 5,3 κλίνες που ήταν η αναλογία στην Ε.Ε. συνολικά. Η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο στη διάρκεια της πανδημίας για να αλλάξει αυτό το δεδομένο. «Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας το 2020, όταν σημειώθηκε σημαντική απότομη αύξηση των κρουσμάτων, σε ορισμένες από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές δεν υπήρχαν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες και η σχετική δυναμικότητα αναζητήθηκε στον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν.

Οσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλή θέση στην Ε.Ε.. Το 2019 η Ελλάδα διέθεσε 7,8% του ΑΕΠ στην υγεία σε σύγκριση με 9,9% που διατέθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. Το ίδιο έτος οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανήλθαν σε 1.603 ευρώ (προσαρμοσμένο ποσό ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), ποσό το οποίο είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της Ε.Ε. (3.523 ευρώ).

Επιπλέον η δημόσια χρηματοδότηση ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία ήταν 60% το 2019 – ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο και σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (80%).

Ετσι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των δαπανών για την υγεία προέρχεται από τα νοικοκυριά (35%) με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών – κυρίως συμμετοχές των ασφαλισμένων για τα φάρμακα και άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, επισκέψεις σε ιδιώτες ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτική περίθαλψη και οδοντιατρική περίθαλψη.

efsyn.gr