Η Ουκρανία φοβάται, η Δύση απλώς ανησυχεί

by/ 0 Comments / 5 View / 21/04/2021

Η Ρωσία συνέχισε να προσθέτει δυνάμεις και εξοπλισμό στην ήδη μαζική στρατιωτική της κινητοποίηση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Αυτό είπε χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τους ουκρανικούς υπολογισμούς, το μέγεθος της ρωσικής δύναμης πιστεύεται ότι είναι 120.000 και αυξάνεται.

Σε μια ένδειξη του πόσο λίγο η Δύση έχει καταφέρει να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της απειλής που συνιστούν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να τον συναντήσει στην εμπόλεμη ανατολική περιοχή Donbass για ειρηνευτικές συνομιλίες, εν μέσω αυξανόμενων διεθνών φόβων ότι μια εισβολή θα μπορούσε να επίκειται.

Πάντα διπλωμάτης και πολιτικός, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε την Τρίτη υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην «ανησυχητικά τεταμένη» αντιπαράθεση. «Συνολικά, έχουμε πολλές συγκρούσεις με τη Ρωσία που δυστυχώς καθιστούν τη σχέση μας πολύ δύσκολη», δήλωσε η Μέρκελ στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος», η Μέρκελ απάντησε: «Το λέω με τα δικά μου λόγια: Όταν πρόκειται για κριτική εναντίον του, δεν κρατιέται. Το λέω αυτό και σε προσωπικές συζητήσεις». Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη με τη Ρωσία και την Κίνα για να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο τα δύο αυταρχικά καθεστώτα θα συνεργαστούν. «Βλέπουμε μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, βλέπουμε τη Ρωσία και την Κίνα να πλησιάζουν περισσότερο. Και η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική εδώ», είπε. Υπερασπίστηκε επίσης τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

efsyn.gr