Η νέα τουρκική Navtex, οι ΗΠΑ και οι ίσες αποστάσεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η νέα τουρκική Navtex, οι ΗΠΑ και οι ίσες αποστάσεις / 5 View / 12/11/2020

Οι φόβοι της Αθήνας, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, μέχρι την ορκωμοσία του επόμενου Προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, ένας – ένας επιβεβαιώνονται. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος, όπως φάνηκε και από τη συμφωνία για την εκεχειρία που επέβαλαν οι Ρώσοι στον πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον Καύκασο, όπου επίσης έχει εμπλακεί η Τουρκία. Στη δική μας “καυτή” γειτονιά, η Άγκυρα αποφάσισε να ανανεώσει χθες τη Navtex για το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο “Oruc Reis” και δη την ώρα που ξεκινούσε η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Aλ Σίσι στην Αθήνα. Η νέα Navtex αφορά περιοχή νότια του Καστελλόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου, ενώ η τρέχουσα έληγε το επόμενο Σάββατο. Έχει γίνει πλέον συνήθεια στην Τουρκία να επισπεύδει την ανανέωση των Navtex, να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, αλλά και στα όρια που θέτει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Αυτά τα τελευταία, πάντως, δεν τα παραβιάζει, παρά το γεγονός ότι δεν τα αναγνωρίζει. Μέχρι στιγμής η Τουρκία φροντίζει να εμφανίζεται νομότυπη, σεβόμενη μόνο τα όσα έχει κηρύξει η Ελλάδα – και όχι τα νόμιμα δικαιώματά της.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη νέα τουρκική Navtex παράνομη και καταδίκασε την τουρκική συμπεριφορά, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και φροντίζοντας να απομακρυνθεί ακόμα πιο πολύ η όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Η κατανόηση των ΗΠΑ για την Τουρκία

Για μια ακόμη φορά ο Νίκος Δένδιας, από την καραντίνα όπου μπήκε προληπτικά, έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο βασικός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τις τουρκικές θέσεις απ’ όσο θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου. Άρα δεν αναγνωρίζει την ελληνική ιδιαιτερότητα να έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο και 6 χωρικά ύδατα -αντί για 12 και τα δύο- ούτε ως παράβαση τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 μιλίων. Επιπλέον, δεν καταγράφει ούτε τις υπερπτήσεις νησιών και τις παραβιάσεις κάτω των 6 μιλίων, αποδεχόμενη εμμέσως τα τουρκικά επιχειρήματα περί “γκρίζων ζωνών” ή περί υποχρέωσης για αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι πρόκειται για απλή αβλεψία της Νομικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά, ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να τοποθετείται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών -το σύστημα, δηλαδή- με τόση κατανόηση έναντι των τουρκικών θέσεων.

Οι πικροί καρποί της πολιτικής Μητσοτάκη

Αυτή η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανησυχήσει τα μέγιστα τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ζητάει άμεσα ενημέρωση από την κυβέρνηση για το περιεχόμενό της. “Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει σχετικό κατάλογο, υιοθετώντας τουρκικές θέσεις για την κυριαρχία ελληνικών νησιών, η έκθεση αυτή αποτελεί παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σοβαρότατο πλήγμα για τη χώρα, τα εθνικά συμφέροντα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις”, σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσθέτει δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος”, κατάφερε να ακυρώσει σημαντικά βήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των συμφερόντων της χώρας, και ζητάει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εκφραστούν και να καταγραφούν οι ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες Επιτροπές και να ανατραπεί η ιδιαίτερα δυσμενής αυτή εξέλιξη.

Μπορέλ: Έρχονται κυρώσεις, εάν…

Τουλάχιστον, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατάφερε να εκμαιεύσει από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ μια ξεκάθαρη δήλωση: “Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Ε.Ε. και στο Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να σταματήσουν. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Avgi.gr