Η Μινεάπολις φλέγεται μετά την αστυνομική βαρβαρότητα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Μινεάπολις φλέγεται μετά την αστυνομική βαρβαρότητα / 12 View / 29/05/2020

Διαδηλωτές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις το απόγευμα της Πέμπτης, αφότου το εγκατέλειψε το προσωπικό του και έβαλαν φωτιά στην μεγαλύτερη κλιμάκωση του τριήμερου ξεσπάσματος οργής για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όπως είχε καταγραφεί στο τρομακτικό βίντεο θανάτου του Αφροαμερικανού πολίτη, έχει γίνει η σπίθα που άναψε τη φωτιά όχι μόνο στην πόλη της Μινεσότα, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, καθώς το κίνημα “Black Lives Matter” θεριεύει ξανά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό έφυγε από το 3ο αστυνομικό τμήμα, ενώ βίντεο καταγράφουν διαδηλωτές να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να χτυπάνε συναγερμοί πυρασφάλειας και το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες όταν πήραν φωτιά πυροτεχνήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό.

Την οργή της Αφροαμερικανικής κοινότητας και όχι μόνο πυροδότησε το βίντεο που καταγράφει αστυνομικό να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος βρισκόταν δεμένος με χειροπέδες στο έδαφος. Ο Φλόιντ φωνάζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει και λίγη ώρα αργότερα μεταφέρεται χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του. Οι αστυνομικοί, όπως ανακοινώθηκε, έχουν απολυθεί, όμως παραμένουν ελεύθεροι και δεν τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως ο Φλόιντ προέβαλε αντίσταση, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για ρατσιστικό παρελθόν του ενός από τους αστυνομικούς. Ο Ντέρεκ Τσάβιν κατηγορείται για τουλάχιστον 18 περιπτώσεις ρατσιστικής βίας.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ, κάλεσε την Εθνοφρουρά να επέμβει έπειτα από αίτημα του δημάρχου της πόλης, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις της στην πόλη. Η Εθνοφρουρά, πάντως, έχει ενημερώσει ότι στέλνει στην περιοχή 500 στρατιώτες.

Για να κατευνάσει, μάλιστα, τους διαδηλωτές ο κυβερνήτης υποσχέθηκε… αλλαγές, λέγοντας «ήρθε η ώρα να ξαναφτιάξουμε την πόλη, το σύστημα δικαιοσύνης και τη σχέση μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και εκείνων που πρέπει να προστατεύονται».

Από την οργή των διαδηλωτών δεν ξέφυγαν και καταστήματα και επιχειρήσεις, καθώς σημειώθηκαν φθορές, ενώ υπάρχουν και αναφορές για λεηλασίες.