Η διεθνής κοινότητα συζητά τρόπους να υποστηρίξει τη «διαδικασία σταθεροποίησης» της Λιβύης

by/ 0 Comments / 21 View / 16/05/2016

Οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και κρατών που γειτονεύουν με τη Λιβύη συναντώνται σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσουν σχετικά με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα, η οποία υπονομεύεται από τις πολιτικές διαιρέσεις και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη τζιχαντιστική απειλή. Η συνάντηση συγκλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή: από τη μια, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επέκτειναν το τελευταίο διάστημα τον έλεγχό τους πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που ελέγχουν από τον Ιούνιο του 2015. Από την άλλη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ δεν καταφέρνει να εδραιώσει την εξουσία της, ενώ έχει περάσει πάνω από ενάμισης μήνας αφότου ανέλαβε καθήκοντα στην Τρίπολη.

Στη σύνοδο, στην οποία θα προεδρεύσουν ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, θα συμμετάσχουν «οι σημαντικότεροι παράγοντες» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με στόχο να προσφερθεί υποστήριξη στη «διαδικασία σταθεροποίησης» της Λιβύης, όπως είχε δηλώσει ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στην Τυνησία.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα την κοινότητα Αμπού Γκράιν, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Σύρτης, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική οργάνωση κατάφερε να επεκτείνει τον έλεγχό της στα δυτικά της πόλης αυτής.

Οι πολιτικές διαφωνίες και το κενό ασφάλειας διευκόλυναν από το 2014 την εμφάνιση του ΙΚ στη Λιβύη, που χαρακτηρίζεται άμεση απειλή για τις γειτονικές της χώρας αλλά και για την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ