Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ζητά ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για τους πρόσφυγες

by/ 0 Comments / 46 View / 01/02/2016

Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χρειάζονται για πρόσφυγες από τη Συρία για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των σε γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης από την έναρξη του πολέμου εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, είπε ο επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (ΔΕΔ), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν πια χρήματα, παλεύουν για να πάρουν βοήθεια και αδυνατούν όλο και περισσότερο να στηρίξουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλές οικογένειες καταλήγουν να στέλνουν τα παιδιά τους στη μαύρη αγορά για δουλειά ενώ οι οικονομικές δυσκολίες έχουν εκθέσει γυναίκες και κορίτσια ιδιαίτερα στον κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε γάμο σε νεαρή ηλικία ή πορνεία για να επιζήσουν, είπε.

Την Πέμπτη, τα κράτη που αποτελούν τους μεγαλύτερους δωρητές θα συναντηθούν στο Λονδίνο για μια διεθνή διάσκεψη δέσμευσης ανεύρευσης πόρων για να εξασφαλιστούν οι ανάγκες των 4,6 εκατομμυρίων προσφύγων της Συρίας και 13,5 επιπλέον εκατομμυρίων που χρειάζονται βοήθεια μέσα στη χώρα. Κατά τη διάσκεψη, που οργανώνεται ενώ η χρηματοδότηση για τη συριακή κρίση είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να συζητήσει ευκαιρίες εργασίας για Σύρους πρόσφυγες στη Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπου ζουν πάνω από 90% των προσφύγων.

Η ΔΕΔ προτείνει να δημιουργηθούν 200.000 άδειες εργασίες στον Λίβανο και την Ιορδανία αντίστοιχα, και 600.000 στη Τουρκία, βάσει των αριθμών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στις χώρες αυτές και είναι σε ηλικία και θέση να εργαστούν.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες χρειάζονται άδεια παραμονής πριν μπορέσουν να βρουν δουλειές νόμιμα, αλλά συχνά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τις άδειες ή το παράνομο αντίτιμο για να τις εξασφαλίσουν, τονίζει σε δήλωσή της η ΔΕΔ. ‘Ετσι, εκατομμύρια ωθούνται στη φτώχεια, με 69% και 64% των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο αντίστοιχα να ζουν στη φτώχεια το 2015, σημείωσε η ΔΕΔ.

Πηγή: ΑΠΕ