Η Γερμανία ξαναεπιστρέφει σε σκληρό lockdown

by/ 0 Comments / 0 View / 23/03/2021

Όπισθεν στη χαλάρωση του lockdown βάζει η Γερμανία παρατείνοντας τα περιοριστικά μέτρα ως τη 18η Απριλίου με κλειστές τις αγορές από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα (1η-5η Απριλίου), απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών (και) τις ημέρες των εορτών και συναντήσεις με το πολύ πέντε άτομα από άλλα νοικοκυριά.

Η χώρα θα εισέλθει σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown από την 1η Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των διακοπών του (καθολικού και προτεσταντικού) Πάσχα στις 4 Απριλίου.

Έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, η Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, κατέληξαν σε συμφωνία χωρίς να λείψουν οι διαφωνίες για τον βαθμό αυστηροποίησης των μέτρων.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει δυστυχώς να ενεργοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης», τόνισε η καγκελάριος και έκανε λόγο για «νέα αντίληψη» που επικράτησε, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, η οποία συνεχίζεται. «Αποφασίσαμε προσοχή και ευελιξία», συνέχισε και τόνισε ότι οι επιστήμονες ήταν σαφείς: «όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο γρηγορότερα θα λειτουργήσει ο εμβολιασμός».

Ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε καθώς ξεπεράστηκαν για τρεις συναπτές μέρες οι 100 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας. Την Κυριακή το όριο έφτασε στο 103,9 και χθες σκαρφάλωσε στο 107,3, όταν στις αρχές Μαρτίου κυμαινόταν στο 65.

«Σε περίπτωση που σε μια περιοχή τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβαίνουν τα 100, θα λαμβάνονται αυτόματα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Για «δύσκολο τοκετό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μούλερ αναφέρθηκε σε «νέο μοντέλο» διαχείρισης της κρίσης και εξήγησε ότι η ομοσπονδία και τα κρατίδια δεν εξέταζαν εξαρχής τόσο σοβαρή αυστηροποίηση των μέτρων, υποχρεώθηκαν από τις συνθήκες να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η καγκελάριος διέκοψε την τηλεδιάσκεψη περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξή της, αποδίδοντας σε κάποιους από τους συνομιλητές της «υπερβολική χαλαρότητα» σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αρκετά γερμανικά ΜΜΕ. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν λίγο αργότερα για πολλές ώρες μέχρι να υπάρξει η τελική συμφωνία. Βασικό σημείο τριβής ήταν η αξίωση πέντε ομόσπονδων κρατιδίων να επιτραπεί, έστω με αυστηρούς κανόνες, ο εσωτερικός τουρισμός κατά την περίοδο του Πάσχα.

Efsyn.gr