Η Γερμανία θα αποζημιώσει τους 50.000 ομοφυλόφιλους που φυλάκισε μετά τον πόλεμο

by/ 0 Comments / 15 View / 11/10/2016

H γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε περισσότερους από 50.000 άνδρες που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.

Οι πολιτικοί Γερμανοί εξετάζουν συγκεκριμένα να καταβάλουν 30 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους άνδρες που φυλακίστηαν λόγω της σεξουαλικότητάς του, βάσει των όρων του άρθρου 175, το οποίο συμπεριλαμβανόταν επίσημα στον ποινικό κώδικα της Γερμανίας μέχρι το 1994.

Συνολικά, περισσότεροι από 140.000 άνδρες καταδικάστηκαν βάσει του συγκεκριμένου νόμου, τόσο στη δυτική όσο και την ανατολική Γερμανία μέχρι τα τέλη του 1960, που ο νόμος έχασε την ισχύ του.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις ποινικοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1871 όταν σχηματίστηκε το γερμανικό κράτος, αλλά ο νόμος ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, όταν οι Ναζί χρησιμοποιούσαν αυτό τον νόμο για να καταδικάσουν χιλιάδες γκέι άνδρες και να τους στείλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι άνδρες διώκονταν ακόμα και συχνά βρίσκονταν αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις αφού έχαναν τα σπίτια και τις δουλειές τους, κάθε φορά που αποκαλύπτονταν ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός.

Οι πεποιθήσεις εκείνων που έστειλαν τους γκέι στη φυλακή κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου εξέλειψαν το 2002, αλλά μέχρι τώρα οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν αδίκως δεν έχουν λάβει καμία συγγνώμη.

Το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις των γκέι ανδρών θα ανακοινωθεί επίσημα αυτόν το μήνα σύμφωνα με το Pink News.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χείκο Μας, δήλωσε ότι κάθε περίπτωση αποζημίωσης θα εξετάζεται χωριστά και θα λαμβάνονται υπόψη και τα χρόνια της ποινής φυλάκισης.

Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι περισσότεροι από 5.00, άνδρες θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις.

«Δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να διαγράψουμε εντελώς όλα τα αίσχη που έγιναν σε αυτή τη χώρα, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τα θύματα», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: Independent