Η Γερμανία δεν προσκαλεί την Ελλάδα ούτε στη 2η διάσκεψη για τη Λιβύη – Δημόσια δυσαρέσκεια Δένδια

by/ 0 Comments / 2 View / 04/06/2021

Η Γερμανία δεν προσκαλεί την Ελλάδα ούτε στη 2η διάσκεψη για τη Λιβύη – Δημόσια δυσαρέσκεια Δένδια

Νέο πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί η απουσία για δεύτερη φορά της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου – Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για «εμμονική τακτική του Βερολίνου» – Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα πάλι εκτός, αλλά εντός, πάντα, η «απομονωμένη» Τουρκία..

Νέο πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας αποτελεί η απουσία για δεύτερη φορά της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου. Μάλιστα, η Ελλάδα δε θα συμμετέχει παρά τις χθεσινές εκκλήσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τη Γερμανία. Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για «εμμονική τακτική του Βερολίνου».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συμμετείχε στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η Αθήνα έχει προσκληθεί σε αυτή τη διάσκεψη.

Η δήλωση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί;  Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Sarraj πριν.

Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά.

Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας με την αναφορά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η μεσολάβηση Βαρβιτσιώτη που δεν απέδωσε

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα Μάικλ Ροθ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέφερε στον Μάικλ Ροθ και στη γερμανική πλευρά το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέρος η Ελλάδα στην επικείμενη σύνοδο του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης. «Για εμάς, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη, με τις δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη και μια επίσκεψη του Λίβυου Προέδρου στην Ελλάδα, και με το γεγονός ότι έχουμε δεσμεύσει δυνάμεις στην επιχείρηση “Ειρήνη”, είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε πως ο Μ. Ροθ άκουσε το ελληνικό αίτημα και δήλωσε βέβαιος ότι θα το διαβιβάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν απούσα και από τη διάσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριου του 2020. Αντιθέτως η χώρας μας συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, διά του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το σχόλιο Κατρούγκαλου

Καυστικό ήταν το σχόλιο του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος ήδη από χθες είχε αναφερεθεί στην ηχηρή απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη:

«Παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη, η Ελλάδα φαίνεται ότι μένει εκτός της Διαδικασίας του Βερολίνου. Εντός, πάντα, η απομονωμένη  Τουρκία…» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Avgi.gr