Η Γάζα προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Νετανιάχου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Γάζα προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Νετανιάχου / 16 View / 16/11/2018

Το τρομακτικό στρατηγικό αδιέξοδο του δόγματος της σιδηράς πυγμής απέναντι στη Γάζα και τη Χαμάς που την κυβερνά αποτυπώνει η εν δυνάμει κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε χτες στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα της παραίτησης του σκληροπυρηνικού υπουργού Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν λόγω διαφωνίας του με την απόφαση για εκεχειρία με την μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση.

Καταγγέλλοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου ως «συνθηκολόγηση με την τρομοκρατία», ο γεννημένος στην πρώην Σοβιετική Ένωση Λίμπερμαν, απέσυρε την υποστήριξη του μικρού εθνικιστικού κόμματός του, του «Γίζραελ Μπεϊτενού», και των πέντε βουλευτών του από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το ίδιο έκανε και ο Νταφτάλι Μπένετ, υπουργός Παιδείας και ηγέτης του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος «Εβραϊκή Εστία». Έτσι, με τις αποχωρήσεις αυτές, ο Νετανιάχου έχει μείνει πλέον με πλειοψηφία μιας μόλις έδρας στην 120μελή Κνεσέτ. Συνεπώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών -πριν τον Νοέμβριο του 2019 που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν κανονικά- άρχισε να διακινείται και να φαντάζει αρκετά πιθανό. «Πρέπει να συμφωνήσουμε για την ημέρα των εκλογών το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Λίμπερμαν στις δηλώσεις του υποστηρίζοντας πως, αποφεύγοντας τον ολοκληρωτικό πόλεμο με την Χαμάς, το εβραϊκό κράτος «αγοράζει βραχυπρόθεσμα ηρεμία με τίμημα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος για την εθνική ασφάλεια».

Λίγη ώρα πριν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας πως «οι εχθροί μας μας εκλιπάρησαν να δεχθούμε εκεχειρία και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιον λόγο το έκαναν». Μιλώντας στην ετήσια τελετή μνήμης για τον πρώτο πρωθυπουργό του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ο Νετανιάχου είπε συγκεκριμένα: «Το να ασκείς ηγεσία δεν σημαίνει ότι επιλέγεις τα εύκολα, σημαίνει ότι κάνεις το σωστό, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο». Η δήλωσή του ήταν κι ένα μήνυμα για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν χθες στο νότιο Ισραήλ από κατοίκους της περιοχής που ζητούσαν να συνεχιστούν τα ισραηλινά πλήγματα κατά της Χαμάς.

«Με τη βοήθεια των αρχηγών του στρατού, έχω μια γενική εικόνα της ασφάλειας του Ισραήλ (…) Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το κοινό δεν μπορεί πάντα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων ουσιαστικών για την ασφάλεια της χώρας και σε υπολογισμούς που πρέπει να παραμείνουν μυστικοί στον εχθρό», συμπλήρωσε. Σημειωτέον ότι, στη διάρκεια της προχθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε πάνω από έξι ώρες, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού και οι εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών πληροφοριών τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της εκεχειρίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, και ο Νετανιάχου αυτή την φορά τους άκουσε.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι, παρά την ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε την εκεχειρία αντί της πολεμικής κλιμάκωσης λόγω έλλειψης επιλογών. Θα προτιμούσε να κρατήσει «ελεγχόμενη» τη Χαμάς παρά να προσπαθήσει να την εξαλείψει, αν βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό από στρατιωτικής άποψης. Προφανώς, δεν είναι μόνον ο φόβος για το κενό εξουσίας στο οποίο θα βυθιζόταν η Γάζα σε μια τέτοια περίπτωση, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το Ισραήλ, αλλά και το προφανές αδιέξοδο του δόγματος της σιδηράς πυγμής που μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να κάμψει το αξιόμαχο και τις επιχειρησιακές ικανότητες των Παλαιστίνιων μαχητών.

Για τη Χαμάς πάντως, η παραίτηση του Λίμπερμαν ήταν «μια πολιτική νίκη» θεωρώντας ότι «κατάφερε με την αντίστασή της να κλονίσει την πολιτική σκηνή» του Ισραήλ, γεγονός που αντικειμενικά ισχύει. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις γιορτάζοντας τη «νίκη κατά του Ισραήλ» μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

πηγή: AYΓΗ