Η Άγκυρα προειδοποιεί Κάιρο και Παρίσι για το θέμα της Λιβύης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Άγκυρα προειδοποιεί Κάιρο και Παρίσι για το θέμα της Λιβύης / 2 View / 23/07/2020

Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται η Τουρκία στη διπλωματική σκακιέρα, με την Άγκυρα να μη διστάζει να προκαλεί και να απειλεί άλλες χώρες στην προσπάθειά της να επιβάλει τις επιδιώξεις της.

Αυτήν την εποχή, ως μείζoν θέμα για αυτήν αναδεικνύεται αυτό της Λιβύης, με την Τουρκία να προσφέρει ήδη στήριξη στην επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Αίγυπτος και η Γαλλία, με την πρώτη να ετοιμάζεται για στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, και τη δεύτερη να αποδοκιμάζει ανοιχτά την τουρκική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι ενέργειες των δύο παραπάνω χωρών δεν γίνονται αποδεκτές από την Άγκυρα, η οποία σήμερα (Πέμπτη) απέστειλε νέα προειδοποιητικά μηνύματα και στις δύο.

Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Αίγυπτο για το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτική δυνάμεών της στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ενώ επέκρινε έντονα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας την απειλή κλιμάκωσης της εχθροπραξιών και των συγκρούσεων σε αυτήν την πλούσια σε πετρέλαιο, αφρικανική χώρα.

Οι δηλώσεις Καλίν έρχονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου να δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, στο πλευρό του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Σημειώνεται επίσης πως εδώ και καιρό ο Μακρόν επαναλαμβάνει μονότονα πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

«Μια επικίνδυνη περιπέτεια για την Αίγυπτο»
«Η πρόσφατη ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου που δίνει στην κυβέρνηση την εντολή -ή την άδεια – για την αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι πολύ αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Καλίν, στέλνοντας το μήνυμα πως αυτή «θα είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια για την Αίγυπτο».

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Μακρόν πως υπονομεύει τις ειρηνευτικές προοπτικές για τη Λιβύη υποστηρίζοντας τον Χάφταρ, λέγοντας μάλιστα πως ο Γάλλος πρόεδρος «ήταν πολύ επιθετικός στην προσέγγισή του… Υποθέτω ότι προσπαθεί να διεκδικήσει κάποιο είδος ηγεσίας στη βόρεια Αφρική».

Επίσης απέρριψε τις δηλώσεις Μακρόν πως η Τουρκία βρίσκεται «στην επιθετική πλευρά», καθώς και πως οι ενέργειες της Άγκυρας «υπονομεύουν την ασφάλεια στη βόρεια Αφρική».