Ηχηρό «όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην αντιμεταναστευτική πολιτική Τραμπ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ηχηρό «όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην αντιμεταναστευτική πολιτική Τραμπ / 5 View / 18/06/2020

«Φωτιά» παίρνει και πάλι το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει πρόγραμμα που προστάτευε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών από απελάσεις.

Το περιβόητο πρόγραμμα DACA που είχε εισάγει ο Μπαράκ Ομπάμα είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ από τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, με τον Ρεπουμπλικανό να προσπαθεί να το ακυρώσει άμεσα.

Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι παράνομη η προσπάθεια αυτή του προέδρου, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα.

Μιλώντας εκ μέρους του δικαστηρίου ο Τζον Ρόμπερτς, εξήγησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία και ζήτησε από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να επανεξετάσει το ζήτημα.

Η απόφαση αυτή, παρότι δεν εμποδίζει την κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίσει τις προσπάθειες κατάργησης του DACA, επηρεάζει περίπου 700.000 ανθρώπους που μπήκαν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά όταν ήταν παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραφε σκωπτικά στο Twitter «Πιστεύετε κι εσείς ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν με συμπαθεί;».

Τι είναι το πρόγραμμα DACA

Διάταγμα του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2012, προσέφερε ασπίδα προστασίας σε αυτούς που αποκαλούσε «ονειροπόλους». Νεαρούς μετανάστες, δηλαδή, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα όταν ήταν παιδιά και με το DACA μπορούσαν να αποφύγουν την απέλαση, ενώ αποκτούσαν και δικαίωμα σε εργασία και σπουδές.

Για να μπουν στο πρόγραμμα DACA, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 30 ετών και να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (Homeland Security), όπως διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου.

Το FBI εξετάζει τους φακέλους τους για να διαπιστώσει ότι έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και είναι είτε σε σχολείο είτε έχουν αποφοιτήσει ή έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.

Σε αντάλλαγμα η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε διώξεις αναφορικά με το ζήτημα της παραμονής τους στη χώρα για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους μπήκαν στις ΗΠΑ μετά το 2007.

Το DACA είχε δεχθεί αρκετή κριτική, κυρίως για τις διατάξεις που αφορούσαν στην θητεία των μεταναστών στις ένοπλες δυνάμεις, όμως αποτέλεσε για αρκετά παιδιά και ένα προστατευτικό πλέγμα απέναντι στις απελάσεις.