ΗΠΑ / Το Πεντάγωνο φοβάται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας

by/ 0 Comments / 4 View / 05/11/2021

Αφορμή για νέες φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον έδωσε η τελευταία έκθεση του Πενταγώνου για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πυρηνικές δυνατότητες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η Κίνα διευρύνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμούσαν μόλις πριν από έναν χρόνο οι Αμερικανοί ειδικοί. Το Πεντάγωνο βλέπει μια “ευρεία και επιταχυνόμενη συσσώρευση στρατιωτικών μέσων” που έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε το Πεκίνο να είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί ισότιμα ή ακόμα και να ξεπεράσει την παγκόσμια στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Πιστεύεται ότι το Πεκίνο μπορεί ήδη να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Ο αριθμός των κινεζικών πυρηνικών κεφαλών θα μπορούσε να αυξηθεί στις 700 μέσα σε έξι χρόνια, υποστηρίζει το Πεντάγωνο, και μπορεί να ξεπεράσει και τις 1.000 έως το 2030. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη δεν αναφέρει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει η Κίνα σήμερα, ωστόσο πριν από έναν χρόνο οι Αμερικανοί υπολόγιζαν ότι είναι λιγότεροι από 200 και ότι είναι πιθανό να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Φυσικά, ακόμη κι αν φτάσει να μετρά 700 κεφαλές, το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το τρέχον απόθεμα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του SIPRI, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ξεπερνά τις 5.000. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν στην κατοχή τους περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως: 5.500 η Ουάσιγκτον και 6.255 η Μόσχα.

Η έκθεση δεν αναφέρεται ρητά στο ενδεχόμενο μιας ανοιχτής σύγκρουσης με την Κίνα, αλλά το πνεύμα της συνάδει με την αναδυόμενη αφήγηση των ΗΠΑ ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να αμφισβητήσουν προσεχώς την αμερικανική υπεροχή σε όλα τα πιθανά πεδία μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης σε αέρα, ξηρά, θάλασσα, Διάστημα και κυβερνοχώρο.

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στην έκθεση του Πενταγώνου κάνοντας λόγο για σκόπιμη “εξαπάτηση” που έχει στόχο να υπερτονίσει την υποτιθέμενη κινεζική απειλή. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε σχετικά ότι η αμερικανική έκθεση, όπως και άλλες προηγούμενες, αγνοεί τα γεγονότα και είναι γεμάτη προκαταλήψεις εις βάρος της Κίνας.

avgi.gr