ΗΠΑ: «Στρώνει χαλί» για τον ακραίο νόμο κατά των αμβλώσεων το Ανώτατο Δικαστήριο

by/ 0 Comments / 0 View / 02/09/2021

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε μια μεγάλη νίκη στους πολέμιους της άμβλωσης τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, απορρίπτοντας το αίτημα να ανασταλεί η ισχύς του νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού του εμβρύου, δηλαδή μετά την έκτη εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, για όσο εκδικάζεται προσφυγή εναντίον του που αμφισβητεί το κατά πόσον είναι συνταγματικός.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

«Καταλήγοντας σε αυτό το συμπέρασμα, τονίζουμε ότι δεν σκοπεύουμε να επιλύσουμε οριστικά οποιαδήποτε δικαιοδοτική ή ουσιαστική αξίωση στην αγωγή των αιτούντων. Συγκεκριμένα, αυτή η διαταγή δεν βασίζεται σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του Τέξας και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει άλλες διαδικαστικά κατάλληλες αμφισβητήσεις στον νόμο του Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δικαστηρίων του Τέξας », ανέφερε το δικαστήριο.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό δικαίωμα, καθώς ο νόμος, που υπέγραψε τον Μάιο o Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ και πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις. Τουλάχιστον 12 άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις για τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά όλες έχουν μπλοκαριστεί.

efsyn.gr