ΗΠΑ: Σπίτια – οπλοστάσια

by/ 0 Comments / 50 View / 20/09/2016

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι τις δύο τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, αλλά η συμπίεση της μεσαίας τάξης συνοδεύθηκε επίσης από αλλαγές στο τοπίο της οπλοκατοχής, καθώς ολοένα και περισσότερα όπλα συγκεντρώνονται σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Σε 265 εκατομμύρια υπολογίζονται τα πυροβόλα όπλα που υπάρχουν σήμερα στα αμερικανικά νοικοκυριά, αλλά τα μισά από αυτά ανήκουν στο 3% των πολιτών που έχουν στα σπίτια τους ολόκληρα οπλοστάσια.

Σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Harvard και Νortheastern, την τελευταία εικοσαετία προστέθηκαν 70 εκατομμύρια όπλα στην αμερικανική «αγορά». Το ποσοστό των Αμερικανών που κατέχουν νόμιμα τουλάχιστον ένα όπλο μειώθηκε από 25% σε 22%, αλλά τα οπλοστάσια των φανατικών μεγάλωσαν. Κατά μέσο όρο, τρεις στους εκατό Αμερικανούς διαθέτουν από 17 πιστόλια, καραμπίνες και αυτόματα. Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση του ποσοστού των γυναικών που κατέχουν όπλο, συνήθως ένα πιστόλι, για αυτοπροστασία (από 9% το 1994 σε 12% το 2015) και μείωση του ποσοστού των ανδρών από 42% σε 32% στο ίδιο διάστημα).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οπλοκατοχή συνδέται με την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας, δήλωσε η δρ Ντέμπορα Αζραέλ, επικεφαλής της έρευνας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τονίζοντας ότι ο φόβος αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. Παράλληλα, η δρ Αζραέλ είπε ότι η αύξηση του ποσοστού οπλοκατοχής συνδέται άμεσα με τις αυτοκτονίες. Κάθε χρόνο περίπου 30.000 θάνατοι προκαλούνται από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ, από αυτούς γύρω στις 20.000 είναι αυτοκτονίες, πρόσθεσε.

Τα αποτέλεσμα της νέας έρευνας συνδέεται με τα συμπεράσματα άλλων μελετών ότι την τελευταία οκταετία (επί προεδρίας Μπ. Ομπάμα) έπειτα από μακελειά σε σχολεία, κινηματογράφους και χώρους εργασίας αυξήθηκαν ραγδαία οι πωλήσεις όπλων. Τα αλλεπάλληλα σοκ στην αμερικανική κοινωνία από τις πολύνεκρες τραγωδίες αύξησαν το αίσθημα ανασφάλειας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τώρα 55 εκατομμύρια Αμερικανοί διαθέτουν από ένα έως τρία πυροβόλα όπλα, ενώ 7, 7 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους από 8 έως 140 όπλα!

Ωστόσο οι ειδικοί της αγοράς έχουν έτοιμη απάντηση: η συγκέντρωση των όπλων ανταποκρίνεται στον γενικότερο κανόνα που θέλει τους πιο αφοσιωμένους καταναλωτές ενός προϊόντος να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα. Με αυτή την έννοια, λένε, δεν προκαλεί εντύπωση που το 80% των πωλήσεων αντιστοιχεί στο 20% των φανατικών καταναλωτών.