ΗΠΑ – Ρωσία / Επιστρέφουν στην ασφάλεια της realpolitik

by/ 0 Comments / 0 View / 29/12/2021

Ορεαλισμός και η ψυχραιμία εκατέρωθεν ήταν αυτά που έσωσαν τον κόσμο από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα κι έναν ανεπανόρθωτο όλεθρο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ειδικά στις “φορτισμένες” δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Η de facto δέσμευση των ηγεσιών των ΗΠΑ και της τότε ΕΣΣΔ στις νόρμες της διατήρησης της ειρήνης αντιπαρέρχονταν τη φρενίτιδα των πυρηνικών εξοπλισμών κρατώντας την απειλή της σύγκρουσης μέσω της διαβόητης “ισορροπίας του τρόμου” στη σφαίρα της ψυχροπολεμικής εσχατολογίας.

Σήμερα, σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, με ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα να έχει επικρατήσει, με νέους παγκόσμιους και περιφερειακούς παίκτες να έχουν αναδυθεί, αλλά με έντονα για άλλη μια φορά τα χαρακτηριστικά της αντιπαλότητας και της αντιπαράθεσης, ΗΠΑ και Ρωσία φαίνεται να επιστρέφουν στην ασφάλεια της realpolitik μην έχοντας πρακτικά άλλη επιλογή από τον διάλογο και τη συνεννόηση, καθώς οι μεταξύ τους εντάσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το κανάλι επικοινωνίας που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο με τη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη και “ανανεώθηκε” με τη βιντεοδιάσκεψή τους πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ κορυφωνόταν η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη ρωσοουκρανική μεθόριο, παραμένει ανοιχτό και μέσω αυτού κλείστηκε το επόμενο ραντεβού για να λυθούν οι “παρεξηγήσεις”. Στις 10 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον και της Μόσχας θα καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από τις εντάσεις στην Ουκρανία έως τις ανησυχίες των δύο πλευρών για θέματα ασφαλείας και για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

Αγκυλωμένος πάντα στην αφήγηση που θέλει τη σημερινή Ρωσία να είναι δικαιωματικά η κληρονόμος τόσο της τσαρικής όσο και της σοβιετικής εποχής, ο Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει το ΝΑΤΟ μακριά από τα ρωσικά σύνορα.  Έχει ήδη διαμηνύσει στον Μπάιντεν ότι θεωρεί “εγκληματικό” εκ μέρους του το να αφήσει τη Συμμαχία να φτάσει απέναντι απ’ τη Ρωσία. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όσο κι αν αυτό χαλάει τα σχέδια των κυβερνώντων στο Κίεβο, αλλά κυρίως εκείνα των Συμμάχων.

Είναι μάλιστα τέτοια η σπουδή της ηγεσίας του Κρεμλίνου να κλείσει το θέμα που, “παραβιάζοντας” ακόμη και το πρωτόκολλο του εμπιστευτικού χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο προτεινόμενα σχέδια συνθηκών. Το ένα εξ αυτών προβλέπει την αποτροπή της διεύρυνσης του NATO, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία και το δεύτερο τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας των Δυτικών κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Από την άλλη, η αμερικανική πλευρά αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή συγκυρία για την επιρροή της στο παγκόσμιο σύστημα ύστερα από τις διαδοχικές παταγώδεις αποτυχίες της σε μια σειρά μέτωπα, από τον συριακό εμφύλιο έως το Αφγανιστάν, δεν κρύβει την επιθυμία της να εκτονώσει την ένταση με τη Μόσχα αφήνοντας ενδεχομένως ανοιχτό το παράθυρο για κάποιες υποχωρήσεις.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, που ανακοίνωσε την ημερομηνία για την έναρξη των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι “πρόθυμες να κάνουν διάλογο με τη Ρωσία”.

«Όταν καθίσουμε να συζητήσουμε, η Ρωσία μπορεί να θέσει τις ανησυχίες της στο τραπέζι κι εμείς θα θέσουμε τις δικές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η διμερής συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Στρατηγικού Διαλόγου για την Ασφάλεια”, η οποία εγκαινιάστηκε από τους Μπάιντεν και Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ενδέχεται να ακολουθήσει σύνοδος του Συμβουλίου Ρωσίας-NATO στις 12 Ιανουαρίου και στη συνέχεια σύνοδος Ρωσίας-Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλος του οποίου είναι οι ΗΠΑ, στις 13 Ιανουαρίου.

avgi.gr