ΗΠΑ: Μπούμερανγκ οι περιορισμοί στη χορήγηση βίζας;

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΗΠΑ: Μπούμερανγκ οι περιορισμοί στη χορήγηση βίζας; / 10 View / 31/07/2020

Όταν ο Στέφαν Χέφνερ μετακόμιζε πριν από ενάμιση χρόνο στο Σικάγο των ΗΠΑ φανταζόταν τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Στόχος του ήταν να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της γερμανικής εταιρίας κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού Richard Wolf. Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού δεν έβαλε απλώς οριστική ταφόπλακα στον φιλόδοξο στόχο αύξησης του ετήσιου τζίρου στα 100 δις δολάρια, αλλά συρρίκνωσε τα έσοδα της επιχείρησης κατά 60%. Οι απώλειες είναι τεράστιες λέει ο 39χρονος.

Ο κορωνοϊός όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της εξειδικευμένης σε ενδοσκοπικά συστήματα γερμανικής επιχείρησης. Όπως και εκατοντάδες άλλες ξένες εταιρίες αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τους περιορισμούς που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στη χορήγηση βίζας. Καθότι εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τις δουλειές τους, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θέλει να «προστατεύσει» τώρα την εγχώρια αγορά από ξένο εργατικό δυναμικό. Γι΄ αυτό δεν θα διατεθούν μέχρι τα τέλη του έτους οι λεγόμενες βίζες Η1Β και L που αφορούν κυρίως εξειδικευμένους. Με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ επιχειρεί να διασφαλίσει 500.000 θέσεις εργασίας για αμερικανούς εργαζόμενους. Για επιχειρήσεις σαν τη γερμανική Wolf ωστόσο που εξαρτώνται άμεσα από ξένους εξειδικευμένους, το μπλόκο στη χορήγηση βίζας δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

«Γερμανικές» δουλειές

Αυτό αφορά πρωτίστως γερμανικές επιχειρήσεις και τις 4.800 θυγατρικές τους στις ΗΠΑ. Με 770.000 θέσεις εργασίας θεωρούνται ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος εργοδότης στη χώρα. Κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις αυτές φέρνουν όμως και χιλιάδες ξένους ειδικούς για τη στήριξη της παραγωγής. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Daimler συχνά αναγκάζονται να φέρνουν εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό, για τον απλούστατο λόγο ότι στην Αμερική δεν υφίστανται καν συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως αυτό του «μηχανοτρονικού» (ο σύγχρονος μηχανικός/ ηλεκτρονικός αυτοκινήτου).

«Πολλές εργασίες είναι τόσο σύνθετες που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό από τη Γερμανία» λέει και ο Χάινερ Ντόρνμπουργκ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της γερμανικής Groninger στη Νότια Καρολίνα, η οποία ειδικεύεται σε μηχανήματα για τη βιομηχανία φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Στέφαν Χέφνερ από την Richard Wolf, σε συνάρτηση με τη μειωμένη λόγω κορωνοϊού ζήτηση μηχανημάτων, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απώλειες ρεκόρ. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» λέει χαρακτηριστικά.

Ποτέ άλλοτε η κατάσταση δεν ήταν τόσο δύσκολη για τους αιτούντες βίζα, επισημαίνει η γερμανίδα δικηγόρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γερμανο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου Χίλντε Χόλαντ, η οποία ζει και εργάζεται εδώ και 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη. «Για τις επιχειρήσεις είναι η απόλυτη καταστροφή», όπως λέει.