ΗΠΑ – Κίνα / Ανταγωνιστές ναι, αλλά όχι εχθροί

by/ 0 Comments / 0 View / 11/09/2021

Ήταν η πρώτη “απευθείας” συνομιλία τους εδώ και επτά μήνες. Η τελευταία είχε γίνει λίγο μετά την επεισοδιακή αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας συνομίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και η αίσθηση είναι ότι γίνεται μια πρώτη προσπάθεια από αμερικανικής πλευράς να λιώσει ο πάγος ή, διαφορετικά, να απομακρυνθούν τα “εύφλεκτα υλικά” που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ανεξέλεγκτη “πυρκαγιά” στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις.

Για τον Μπάιντεν η συγκυρία είναι δύσκολη πριν καλά – καλά κλείσει ένα χρόνο στο οβάλ γραφείο.

Η επανάκαμψη της πανδημίας, οι συνέπειες της εσπευσμένης αποχώρησης από το Αφγανιστάν, η οικονομική αβεβαιότητα, η εγκατάλειψη της λογικής της παγκοσμιοποίησης, η ευρύτερη δυσπραγία στο παγκόσμιο εμπόριο, η έλλειψη μικροεπεξεργαστών έχουν βαρύτατες συνέπειες στην αμερικανική οικονομία παρά τη θεαματική βελτίωση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα, η οποία οφείλεται φυσικά στη γενναία κυβερνητική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο έχει καταρρακωθεί όσο ποτέ άλλοτε. “Φρόντισαν” γι’ αυτό η παταγώδης αποτυχία τους στο πολύπαθο Αφγανιστάν και η συντριβή της φαντασίωσης των πάλαι ποτέ νεοσυντηρητικών γερακιών της Ουάσιγκτον, που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να φτιάξουν τον κόσμο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της Αμερικής.

Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο με το Πεκίνο, την ώρα που αυτό, κινούμενο έξυπνα σε διάφορα επίπεδα, εδραιώνει την επιρροή του στην υφήλιο, πιθανώς ακόμη και στο Αφγανιστάν, θα ήταν πολύ…

Βλέποντας την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Τζο Μπάιντεν σήκωσε το τηλέφωνο και έστειλε στον Πρόεδρο Σι το μήνυμα ότι “μπορούμε να μείνουμε ανταγωνιστές, όχι να γίνουμε εχθροί”. Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δίνει το στίγμα της αμερικανικής προσπάθειας προσέγγισης: “Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ευθύνη και των δύο εθνών να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση”.

“Οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία στρατηγική συζήτηση, στην οποία συζήτησαν τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και τομείς όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές μας αποκλίνουν” προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters, ο Μπάιντεν διαβίβασε στον Κινέζο ομόλογό του το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει πως «η δυναμική με την Κίνα θα παραμείνει ανταγωνιστική» και πως «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε απρόβλεπτη σύγκρουση».

Σκοπός της συνδιάλεξης ήταν να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα δύο μέρη θα διαχειριστούν «με υπεύθυνο τρόπο» τις διαφωνίες τους, ώστε «να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια πραγματικά σταθερή κατάσταση στις διμερείς σχέσεις» πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ως γνωστόν οι σχέσεις των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων βυθίστηκαν στο ναδίρ και εισήλθαν σε τροχιά σύγκρουσης επί των ημερών του Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο κατά του Πεκίνου εφαρμόζοντας στην πράξη το δόγμα του “Πρώτα η Αμερική”.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν, αν και τάσσεται υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και διαβεβαιώνει πως έβαλε τέλος στην πολιτική εσωστρέφειας και προστατευτισμού του «Πρώτα η Αμερική», διατήρησε σε ισχύ τους τιμωρητικούς δασμούς του Τραμπ εις βάρος των κινεζικών αγαθών, ενώ συνέχισε να τηρεί σκληρή στάση σε άλλα ζητήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν κόκκινο πανί για το Πεκίνο.

Στην άλλη πλευρά τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Πρόεδρος Σι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις.

«Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

avgi.gr