ΗΠΑ / Η Νεβάδα στα χέρια των προοδευτικών Δημοκρατικών

by/ 0 Comments / 1 View / 11/03/2021

Θα έλεγε κανείς πως η πρόσφατη εκλογική νίκη των Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις θα παγίωνε την κυριαρχία της κεντρώας τάσης στα κομματικά όργανα των Δημοκρατικών. Μια σοβαρή ένδειξη ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει αποτελούν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νεβάδα που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με την επικράτηση της Τζούντιθ Γουίτμερ, η οποία υποστηρίχτηκε από έναν συνασπισμό προοδευτικών οργανώσεων και την τοπική οργάνωση των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής.

Η εκλογή της Γουίτμερ στην προεδρία των Δημοκρατικών στη Νεβάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική παραίτηση της ηγετικής ομάδας της κεντρώας τάσης. Το κομματικό κατεστημένο ήταν, παρ’ όλα αυτά, προετοιμασμένο για την ήττα. Λίγο πριν την εκλογική διαδικασία, άδειασε τα τοπικά ταμεία του κόμματος μεταφέροντας 450.000 δολάρια στην καμπάνια επανεκλογής γερουσιαστών των Δημοκρατικών.

Η μάχη μεταξύ της «προοδευτικής» πτέρυγας του κόμματος και του κεντρώου κατεστημένου στη Νεβάδα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο τότε πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Χάρι Ριντ στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον, κάτι που τελικά δεν εμπόδισε τον Σάντερς να επικρατήσει άνετα στις εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου.

Η πλατφόρμα στήριξης του Σάντερς δεν διαλύθηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές αλλά συνέχισε να στρατολογεί νέα μέλη, απευθυνόμενη κυρίως στην ισπανόφωνη κοινότητα της πολιτείας. Οι προοδευτικές δυνάμεις ενίσχυσαν, στη συνέχεια, τη δυναμική τους κερδίζοντας την πλειοψηφία στο πολιτειακό Δημοκρατικό συμβούλιο φέτος το καλοκαίρι.

Ένδειξη της αυξημένης αυτοπεποίθησης της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος αποτελούν και οι εντεινόμενες πιέσεις προς τον Λευκό Οίκο για την άμεση απομάκρυνση δύο στελεχών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλειας (SSA) που διορίστηκαν αρχικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και διατηρήθηκαν στη θέση τους από τον σημερινό Πρόεδρο.

Σε ανοιχτή τους επιστολή, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος, συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις καλούν τον Τζο Μπάιντεν να απομακρύνει τον Άντριου Σολ και τον Ντέιβιντ Μπλακ, οι οποίοι, όπως καταγγέλλεται, “υποβάθμισαν συστηματικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης” στη διάρκεια της θητείας τους.

“Υπό την ηγεσία των Σολ και Μπλακ η SSA μετατράπηκε σε μια από τις πλέον αντεργατικές υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης” καταγγέλλουν οι υπογράφοντες, σημειώνοντας ότι η άμεση αποπομπή τους από τον Πρόεδρο θα ωφελήσει τόσο το έθνος όσο και την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση την καταγγελία, υπό την ηγεσία των δύο επιλογών του Τραμπ, η SSA περιέκοψε τα επιδόματα όσων ηλικιωμένων και ανάπηρων δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν στα αγγλικά, αποκόπτοντας έτσι περίπου 100.000 άτομα από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Efsyn.gr