ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία αλλάζουν τις ισορροπίες στον Ειρηνικό

by/ 0 Comments / 0 View / 16/09/2021

Το σύμφωνο ασφαλείας με την ονομασία AUKUS που αφορά στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων– ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Αυστραλίας (Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, αντίστοιχα), καθώς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να μοιραστούν πληροφορίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος και οι υποβρύχιες αμυντικές τεχνολογίες.

Την εν λόγω συμφωνία φέρεται να πρότεινε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, επικαλούμενος την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Oι ΗΠΑ αναμένεται να βοηθήσουν την Αυστραλία να αναπτύξει υποβρύχια πυρηνική τεχνολογία, αν και ο Μόρισον τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να γίνει η χώρα του μια πυρηνική δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κίνηση που ενδεχομένως θα ληφθεί από το Πεκίνο ως προκλητική ενέργεια από πλευράς Ουάσινγκτον και αναμένεται να οξύνει το αυξανόμενο χάσμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει επανειλημμένως στραφεί κατά του Μπάιντεν, επειδή ο τελευταίος προσπάθησε να επαναφέρει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, στις αρχές της προεδρίας του.

«Όλοι αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως «πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τόσο το τρέχον στρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή όσο και το πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί».

«Θα έχουμε μια νέα ευκαιρία να ενισχύσουμε τη θέση της Βρετανίας στην κορυφή της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενισχύοντας την εθνική μας τεχνογνωσία, και ίσως το πιο σημαντικό: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα ενωθούν ακόμη περισσότερο», είπε από την πλευρά του ο Τζόνσον.

efsyn.gr