Ημέρα πένθους και κλίμα φόβου στη Βηρυτό μετά τις φονικές συγκρούσεις

by/ 0 Comments / 5 View / 15/10/2021

Κλίμα φόβου και ανησυχίας επικρατεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μετά τα γεγονότα της Πέμπτης, καθώς στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία μαζί με την επίσης σιιτική Αμάλ είχε οργανώσει διαδήλωση ζητώντας την απομάκρυνση του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό το 2020.

Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα, με τα σχολεία, τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες να είναι κλειστά σήμερα, ενώ ανησυχία επικρατεί καθώς αργότερα μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι κηδείες των νεκρών.

Σύμφωνα με τις Χεζμπολάχ και Αμάλ, ελεύθεροι σκοπευτές, μέλη της δεξιάς οργάνωσης Χριστιανικές Λιβανικές Δυνάμεις, άνοιξαν πυρ και έριξαν χειροβομβίδες κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι επίσης ήταν οπλισμένοι. Ακόμη και σήμερα παραμένει ασαφές ποιος ξεκίνησε να πυροβολεί στα σύνορα μεταξύ μιας σιιτικής και μιας χριστιανικής γειτονιάς της πόλης, με τα γεγονότα να ξυπνούν τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1975-1990).

Πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πόλη, σειρήνες ασθενοφόρων που πήγαιναν στο σημείο, ελεύθεροι σκοπευτές ήταν ακροβολισμένοι σε ψηλά κτίρια ενώ οι σφαίρες έσπαγαν τζάμια στα σπίτια των πολιτών, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ σχολεία εκκενώθηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σήμερα, οι πολίτες προσπαθούν να συνέλθουν από τα χθεσινά γεγονότα και να καθαρίσουν τα σπίτια, τα καταστήματα και τους δρόμους έξω από αυτά από σπασμένα τζάμια, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν στους δρόμους, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από συρματοπλέγματα.

efsyn.gr