«Ζύμωση» των 27 ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό τους

by/ 0 Comments / 1 View / 21/02/2022

Ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο «κυριαρχεί» φυσικά το θέμα της ουκρανικής κρίσης και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την κλιμακούμενη ένταση στο Ντονμπάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για επίθεση, αν τελικά το επιθυμήσει. Σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει «μια απροκάλυπτη προσπάθεια της Ρωσίας να ξαναγράψει τους κανόνες του διεθνούς μας συστήματος».

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η ειρήνη και ότι η διπλωματία θα μας οδηγήσει εκεί. Η Ευρώπη στηρίζει αυτή την προσπάθεια, έχοντας ετοιμάσει κυρώσεις που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη Μόσχα σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής επίθεσης. Ο τρόπος σκέψης του Κρεμλίνου, ο οποίος προέρχεται από ένα σκοτεινό παρελθόν, μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα ευημερούν μέλλον.

Επίσης, διαφοροποιούμε τους προμηθευτές και τις πηγές για να καταστήσουμε την Ε.Ε. πιο ανεξάρτητη ενεργειακά. Τρίτον, υποστηρίζουμε τη δημοκρατία στην Ουκρανία και, τέλος, η Ε.Ε. και η διατλαντική κοινότητα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες και ενωμένες. Οταν η Ρωσία προσπάθησε να μας διχάσει ξανά και ξανά, εμείς απαντήσαμε με μια φωνή και ένα κοινό μήνυμα» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κλιματική διπλωματία

Οσον αφορά το ζήτημα των πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις επιθετικές ενέργειές της έναντι της Ουκρανίας, Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως αν και υπάρχει συναίνεση από τους ηγέτες για το πακέτο των μέτρων, δεν προβλέπεται υιοθέτησή τους κατά τη συνάντηση σήμερα, εκτός και αν υπάρξει νέα επιθετική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας. Ωστόσο επισήμανε, καθώς υπάρχει συναίνεση, αναμένεται πως, εάν χρειαστεί, η απόφαση για εφαρμογή μπορεί να ληφθεί χωρίς καθυστέρηση.

Πέρα από την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, και η Λευκορωσία, η κλιματική διπλωματία, καθώς και το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας των υπουργών. Yπό τον τίτλο «Tρέχουσες υποθέσεις» αναμένεται να εξεταστούν πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Μάλι.

Οι υπουργοί θα συμμετάσχουν επίσης στην άσκηση κυβερνο-ασφάλειας «CYCLES» που διοργανώνει η γαλλική προεδρία. Η συζήτηση στο Συμβούλιο –σε περιβάλλον προσομοίωσης– αποτελεί το τελευταίο στάδιο της συγκεκριμένης άσκησης. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

efsyn.gr