Ζιμπάμπουε: Τέλος εποχής Μουγκάμπε

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζιμπάμπουε: Τέλος εποχής Μουγκάμπε / 16 View / 09/09/2019

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ζιμπάμπουε σφραγίστηκε χθες με τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του αντιαποικιοκρατικού αγώνα των μαύρων, και μετέπειτα Προέδρου της χώρας για περίπου τέσσερις δεκαετίες, Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε ηλικία 95 ετών.

Ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα χαρακτήρισε τον Μουγκάμπε “εικόνισμα της απελευθέρωσης” και “έναν παναφρικανιστή σύντροφο που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του”.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Μουγκάμπε ξεκίνησε μέσα στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα των μαύρων της Νότιας Ροδεσίας, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ένα ημιαυτόνομο κομμάτι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και διοικούνταν από το ρατσιστικό καθεστώς των λευκών αποικιοκρατών που ποτέ δεν ξεπέρασαν το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Το 1980, μετά από πολυετή φυλάκιση, ο Μουγκάμπε ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της χώρας κερδίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου. Μετονομάζοντας το κράτος σε Ζιμπάμπουε ο Μουγκάμπε αρχικά εφάρμοσε την «πολιτική της συμφιλίωσης» στο όνομα της ενότητας της χώρας του εξασφαλίζοντας την ευμένεια της Δύσης και όχι μόνον. Σύντομα όμως ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε στράφηκε κατά των πολιτικών του αντιπάλων και το 1982 προχώρησε στις πρώτες μαζικές εκτελέσεις πρώην συντρόφων του, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εξουσία του.

O Μουγκάμπε κατάφερε στα τριάντα επτά χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία να βελτιώσει τη θέση του μαύρου πληθυσμού, όμως η σιδηρά πυγμή με την οποία κυβέρνησε τη χώρα, το κύμα αντιδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και η πρόσδεσή του στην εξουσία έφθειραν την εικόνα του στο εσωτερικό και τον οδήγησαν σε σύγκρουση με τις χώρες της Δύσης.

Από το 2000, όταν απαλλοτρίωσε τη γη πλούσιων και λευκών γαιοκτημόνων αναδιανέμοντάς την σε μαύρους κατοίκους της Ζιμπάμπουε, η σύγκρουσή του με τη Δύση γιγαντώθηκε. Παράλληλα η περαιτέρω αποδυνάμωσή του στο εσωτερικό μέτωπο οδήγησε πολιτικούς αντιπάλους αλλά και στρατιωτικούς να επιδιώξουν την ανατροπή του μέσω στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Ένα τέτοιο πραξικόπημα, το 2017, ήταν αυτό που ανάγκασε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί από το αξίωμά του παραχωρώντας την εξουσία στον εξόριστο τότε αντιπρόεδρο και σημερινό Πρόεδρο της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Σήμερα η χώρα εξακολουθεί να υπομένει τις οικονομικές επιλογές του Μουγκάμπε αλλά και τον πόλεμο πολλών δυτικών κυβερνήσεων. Απόρροια αυτού είναι ότι το 90% περίπου του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται επισήμως στην ανεργία και το 80% του κρατικού προϋπολογισμού προορίζεται για την πληρωμή, συχνά καθυστερημένη, των δημοσίων υπαλλήλων.