Ζητούν παρέμβαση της Βρετανίας οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζητούν παρέμβαση της Βρετανίας οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ / 19 View / 16/09/2019

Κρατώντας βρετανικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία έξω απ’ το βρετανικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ζητούν υποστήριξη στην πολύμηνη εκστρατεία τους για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην ημιαυτόνομη κινεζική περιφέρεια.

Οι διαδηλωτές επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους ώστε η πρώην αποικιοκρατική δύναμη να διασφαλίσει πως η Κίνα τιμά τις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία που έγινε όταν κατέλαβε τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ, το 1977.

Λίγο μετά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν πορεία στις συνοικίες του κέντρου του νησιού του Χονγκ Κονγκ, ενώ η αστυνομία τους είχε απαγορεύσει να διαδηλώσουν.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν την 1η Σεπτεμβρίου στο βρετανικό προξενείο και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο αμερικανικό.

Βίαια επεισόδια
Στη διάρκεια των διαδηλώσεων η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και τούβλα κοντά στο κτίριο που στεγάζει το Νομοθετικό Συμβούλιο και σε γραφεία της κεντρικής κυβέρνησης.

Διαδηλωτές πέταξαν τούβλα στους αστυνομικούς έξω από την έδρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, ενώ αποκαθήλωσαν και πυρπόλησαν ένα κόκκινο πανό που προανήγγειλε την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου.

Μια αντλία νερού έπιασε φωτιά όταν επλήγη από βόμβα μολότοφ. Η αντλία νερού εκτοξεύει μπλε υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες του κόσμου για να καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός των διαδηλωτών αργότερα.

«Η αστυνομία προειδοποιεί τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες και να εγκαταλείψουν το σημείο άμεσα», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Το ιστορικό των κινητοποιήσεων
Τους τελευταίους τρεις μήνες οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Το επίμαχο νομοσχέδιο αποσύρθηκε πρόσφατα αλλά στο μεσοδιάστημα μάκρυνε ο κατάλογος με τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με ισχυρή καταστολή και αστυνομική βία. Περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί απ’ τον Ιούνιο.

Χθες, Σάββατο, ξέσπασαν επεισόδια κατά την πορεία στη συνοικία Τιν Σούι Γουάι, στα Νέα Εδάφη, που δεν έλαβε την έγκριση από την αστυνομία.

Πέρα από τις συγκρούσεις αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και ομάδες φιλοκυβερνητικών με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.