Ζελένσκι / Σε δημοψήφισμα οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία

by/ 0 Comments / 0 View / 22/03/2022

ΟΒολοντιμίρ Ζελένσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξή δήλωσε πως θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για τους συμβιβασμούς με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας.

Όπως είπε «μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. “Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο” μας λένε», «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκπληρώσει το τελεσίγραφο» απάντησε ο Ζελένσκι για να συμπληρώσει ότι «οι Ουκρανοί πρέπει να εγκρίνουν οποιονδήποτε «συμβιβασμό» στις συνομιλίες με τη Ρωσία».

Επισήμανε ότι όπως το έχει «ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες. Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν στον ουκρανικό λαό ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

Σε νεότερο βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό απευθύνει για μία ακόμα φορά κάλεσμα στους συμπατριώτες τους. «Καλώ όλους τους Ουκρανούς, όπου κι αν βρίσκεστε. Κάντε τα πάντα για να προστατέψετε τη χώρα μας. Για τη διάσωση του λαού μας. Πολεμήστε. Πήγαινε στον πόλεμο και βοήθησε. Διώξτε τους εισβολείς μακριά! Για να ζήσει η Ουκρανία. Είμαστε όλοι μαζί. Ελεύθεροι και με ειρήνη. Δόξα στην Ουκρανία!» είπε μεταξύ άλλων.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεχίστηκαν και σήμερα χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται και με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες.. Την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times είχαν αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις πάνω σε ένα σχέδιο 15 σημείων το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ουκρανία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για ένταξη στο NATO ενώ θα υπάρχουν και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, δεν έχει καταστεί δυνατό ακόμη, ο διάλογος να φέρει αρκετές εξελίξεις ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Ζελένσκι.

avgi.gr